Verkkonuoliainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verkkonuoliainen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Piikkinuoliaiset Cobitidae
Alaheimo: Loistonuoliaiset Botiinae
Suku: Botia
Laji: almorhae
Kaksiosainen nimi

Botia almorhae
Gray, 1831

Katso myös

  Verkkonuoliainen Commonsissa

Verkkonuoliainen (Botia almorhae, syn. Botia lohachata) on Pohjois- ja Koillis-Intiasta, Bangladeshista ja Pakistanista kotoisin oleva akvaariokalana pidetty kalalaji. Se on sosiaalinen laji, ja sitä suositellaan pidettäväksi vähintään kuuden yksilön parvessa. Verkkonuoliaista ei kannata laittaa samaan akvaarioon monnisten kanssa, koska verkkonuoliainen voi syödä monnisten silmiä niin kuin sukulaisensa tiikerinuoliainen. Yksin pidettynä verkkonuoliainen voi alkaa terroristiksi. Melkein verkkonuoliaisen näköinen on touhunuoliainen. Touhunuoliaisen ja verkkonuoliaisien erottaa vain kuvion perusteella.

Verkkonuoliainen voi kasvaa jopa 10 cm pitkäksi tai isommaksikin.

Verkkonuoliaisen kuviointi muuttuu kalan kasvaessa, ja siksi nuoria ja aikuisia kaloja ennen erehdyttiin pitämään eri lajeina. Nuoret yksilöt ovat leveiden Y-muotoisten raitojen kirjailemia ja niitä kutsuttiin aiemmin mosaiikkinuoliaisiksi. Juuri tämän muodon kuvasi alun perin John Edward Gray vuonna 1831 nimellä Botia almorhae. Aikuisilla taas on yhtenäisempi koko ruumiin peittävä verkkokuviointi, tämän muodon kuvasi myöhemmin Chaudhuri vuonna 1912 nimellä Botia lohachata. Sääntöjen mukaan tieteellisistä nimistä tulee tällöin käyttää vanhinta; suomalainen nimi kuitenkin kuvaa aikuisen väritystä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akvaariossa verkkonuoliainen syö katkarapupellettejä, hiutaleita (kasvis tai perushiutaleita) muroja ja elävää tai pakastettua ruokaa. Jos altaassa on kotiloita, verkkonuoliainen syö ne.[2]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkonuoliainen lisääntyy harvoin harrastajan kotiakvaariossa. Ammattimaisten kasvattajien arvellaan käyttävän hormoneita saadakseen kalat kutemaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chaudhry, S.: Botia almorhae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.8.2013. (englanniksi)
  2. Loacher.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.