Verkkoneuvottelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Verkkoneuvottelu on kahden tai useamman henkilön online-tapaaminenselvennä henkilökohtaisen tietokoneen ja internet-yhteyden välityksellä. Samanaikaisen ääni- ja videoyhteyden ohella voidaan hyödyntää yhteisiä muistiinpanoja, yhteistä piirtoalustaa ja jaettuja sovelluksia. Näitä voidaan käyttää presentaatioihin, opetukseen tai yhteisten dokumenttien työstämiseen. Yksinkertaisimmillaan verkkoneuvottelu tapahtuu tavallista internet-selainta, webbikameraa ja kuulokemikrofonia käyttäen.

Verkkoneuvottelu muistuttaa videoneuvottelua, ja ero liittyy lähinnä käyttötapoihin. Perinteisesti videoneuvottelussa on ryhmiä kokoontuneena videoneuvottelutiloihin etäyhteyksien päässä tai asiantuntija esiintyy muualla olevalle ryhmälle yhteyden kautta. Verkkoneuvottelu on lähtökohtaisesti henkilökohtaisen osallistumisen väline ja tapa, jossa jokainen osallistuu omalta tietokoneeltaan. Verkkoneuvottelua varten tarvitaan sen mahdollistava sovellus. Verkkoneuvottelussa voidaan esimerkiksi katsella esityksiä ja työstää yhteisiä tiedostoja. Viestimisen lisäksi on käyttäjillä mahdollisuus lähettää tiedostoja toisilleen. Osassa neuvotteluohjelmia on mahdollisuus ”jakaa” työpöytä ja tehdä yhdessä töitä.

Verkkoneuvottelu opetuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkoneuvottelun opetuksellinen käyttö kytkeytyy pitkään etä- ja monimuoto-opetuksen perinteeseen ja tarpeeseen välittää opetusta yli maantieteellisten etäisyyksien. Näin saadaan monipuolistettua oppilaitoksen opetustarjontaa usein taloudellisia resursseja säästäen. Aivan kuten videoneuvotteluopetuskin voi verkkoneuvotteluopetus olla opettajakeskeistä luento-opetusta tai ryhmätyöskentelyä, jossa kaikki voivat osallistua aktiivisesti, tai näiden kahden elementin yhdistelmä. Verkkoneuvotteluopetustilanne, esim. luento voidaan tallentaa ja tarjota opiskelijoille mahdollisuus seurata opetusta aikaan tai paikkaan sitoutumatta.[1]

Verkkoneuvottelun edut ja haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkoneuvottelun etuna pidetään sen helppokäyttöisyyttäkenen mukaan?. Verkkoneuvotteluun tarvitaan vain tietokone nettiyhteydellä sekä kuulokkeet ja mikrofoni. Lisäksi on hyvä olla käytössä web-kamera, jolloin neuvottelun osapuolet voivat nähdä toisensa. Web-kameran käyttäminen voi joissakin tilanteissa lisätä läsnäolon tunnetta, joten sen käyttämistä voitaneen suositellakenen mukaan?. Erillisiä suuria ohjelmistoasennuksia ei tarvita. Verkkoneuvottelun haittapuolia ovat olleet lähinnä ongelmat äänen kanssa. Ammatillisessa koulutuksessa ei työpaikoilla aina ole riittävästi tietokoneita, jotta opiskelijoiden ohjaus onnistuu verkkoneuvottelun avulla.

Käyttöideat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkoneuvottelu mahdollistaa reaaliaikaisen yhteyden ja keskustelun etäopetuksessa. Kuvan ja äänen kera tapahtuva keskustelu tai ohjaus voi lisätä oppijoiden yhteisöllisyyden tunnetta ja vähentää etäisyyden tuntua. Verkkoneuvottelun avulla opettaja voi näyttää ja osoittaa asioita – oppijan on helpompi ymmärtää näin annettuja ohjeita. Verkkoneuvottelu tuo ohjaajan lähelle opiskelijaakenen mukaan?.

Verkkoneuvottelun voi myös tallentaa ja sen voi jakaa julkisesti tai vain tietylle joukolle. Etäopetuksessa opettaja voi tallentaa luennon tai ohjeistuksen ja tallentaa sen oppimisalustalle. Oppijat voivat käydä katsomassa sen silloin kuin siihen on tarvetta ja heille sopii.

Verkkoneuvottelua voi käyttää esimerkiksi työssäoppimisen ohjauksessa erityisesti kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Verkkoneuvottelu on myös kaikille opiskelijoille hyvä apu käytetyn oppimisalustan (esimerkiksi Moodlen tai Optiman) rinnalle keskustelufoorumiksi. Tällöin opiskelijoiden lisäksi sekä työssäoppimisen ohjaaja että työssäoppimista ohjaava opettaja voivat yhtä aikaa keskustella opiskelijoiden ohjaukseen liittyvistä asioista.

Verkkoneuvottelu mahdollistaa säästön matkakuluissa ja on ympäristöystävällinen. Verkkoneuvottelu mahdollistaa tehokkaan tiimikäytänteenkenen mukaan? ja kokouksen muistiinpanojen kirjoittamisen ja muokkaamisen yhdessä, ja kokouksen yhteydessä voi jakaa mitä tahansa tietokoneella auki olevaa dokumenttia tai ohjelmaa ja tallentaa dokumentit verkkoneuvottelusta osallistujien omille koneille.

Työssäoppimisen ohella myös esimerkiksi ulkomailla asuvat suomen kielen opiskelijat, avoimia yliopisto-opintoja suorittavat, harrastekursseille ja ammatilliseen täydennyskoulutukseen tai lukiolaisille suunnatuille kursseille osallistuvat voivat saada tarvitsemaansa ohjausta verkkoneuvottelun välityksellä.

Opiskelu ja sen ohjaus ovat vain osa verkkoneuvottelun käyttöalueista. Mikä tahansa yhteisö voi hankkia käyttöönsä verkkoneuvottelun mahdollistavan kokoushuoneen (esim. Acrobat Connect Pro) tai kuka tahansa henkilö voi luoda itselleen yksityisen kokoushuoneen (esim. Adobe ConnectNow) itsensä ja lähipiirinsä käyttöön.

Verkkoneuvotteluohjelmistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkoneuvotteluohjelmistoja on useita ja niiden ominaisuudet ja niille ominaiset käyttötavat hieman vaihtelevat. Esimerkkejä:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.video.funet.fi/videoneuvotteluopas/?id=3 (Arkistoitu – Internet Archive)