Venturo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venturo-talo Ruotsin Kivikissä.

Venturo on arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1971 suunnittelema lujitemuovista valmistettu talo. Se kuuluu hänen Casa Finlandia -sarjaansa ja on mallinimeltään CF-45.[1] Suuronen oli kolme vuotta aikaisemmin suunnitellut suurta huomiota saaneen muovisen Futuro-talon.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luumäellä sijaitsevan Ufo-kahvilan yhteydessä oleva Venturo kuvattuna vuonna 1972.

Venturot tehtiin Oy Polykem Ab:n Ruotsinpyhtään tehtaalla, jossa niitä valmistui yhteensä 19 kappaletta.[1] Taloja käytettiin huoltoasemina, myymälöinä, näyttelytiloina ja motelliyksikköinä. Helsingin Kannelmäessä oli useista Venturo-yksiköistä koottu paritalo, josta puolet eli toisen perheen talo on yhä jäljellä asuinkäytössä. Suomessa valmistetuista Venturoista kaksi myytiin Neuvostoliittoon, kaksi Ranskaan, yksi Sveitsiin ja yksi Ruotsiin.[2] Talon lisenssi myytiin 23 maahan eri puolille maailmaa.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla alkuperäiskäytöstään poistunut Venturo Luumäellä.

Venturo-talo oli lattiapinta-alaltaan 45 m² ja se painoi noin 4 000 kg. Rakennus muodostui kahdesta yhteenliitettävästä moduulista, joiden väliin tuli irtonaiset katto-, seinä- ja lattiaelementit. Venturon ulkoseinässä oli kahden lasikuitukerroksen välissä 5 cm:n paksuudelta lämpöeristeenä toimivaa polyuretaania. Talon lattia oli vaneria. Toimitettaessa toisen moduulin sisällä oli keittö- ja wc-kalusteet sekä sauna ja toisessa puolestaan moduulien väliin liitettävät elementit.[3]

Venturot nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Ruotsiin myydyistä Venturoista on esillä Simrishamnin kunnassa sijaitsevassa Kivik Art Centerissä.[4] Suomessa Venturoita on jäljellä vielä mm. Vantaalla, Helsingin Kannelmäessä ja Luumäellä. Syyskuussa 2019 Espoon Tapiolassa sijaitseva Näyttelykeskus WeeGee hankki alun perin Ylöjärvellä huoltoasemalla toimineen Venturon, joka kunnostuksen jälkeen avautuu WeeGeen pihalla yleisölle kesällä 2021.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Casa Finlandia Venturo Suomi Tour. 8.9.2012. Viitattu 29.1.2014.
  2. Matti Suuronen: Ansio- ja työluettelo, s. 25. Matti Suuronen, 1983.
  3. Wayback Machine 1971: The Venturo Prefab Treehugger. 16.1.2008. Viitattu 29.1.2014.
  4. Venturo at Kivik Art Centre (Arkistoitu – Internet Archive) Kivik Art Centre. Viitattu 29.1.2014.
  5. Utopistinen designklassikko Venturo täydentää Näyttelykeskus WeeGeen tarjontaa Espoon kaupungin tiedote. 11.9.2019. STT-info. Viitattu 23.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]