Venäjän urheilu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Venäjä on jatkanut Neuvostoliiton aikana saavutettua urheilumenestystä. Venäjä on yksi menestyneimmistä maista urheilussa. Venäjä on saanut mitaleita kolmanneksi parhaana maana olympialaisissa. Venäjän suosituimmat lajit ovat rytminenvoimistelu

jalkapallo, jääkiekko ja koripallo. Muita suosittuja lajeja ovat käsipallo, yleisurheilu, painonnosto, maastohiihto, paini, lentopallo, jääpallo, taitoluistelu. Venäjällä on tullut suosituiksi uusia lajeja kuten tennis, rugby, shakki, taistelulajit, suunnistus. Venäjän menestys Vancouverin talvikisoissa jäi vaatimattomaksi sijoittui 6:neksi mitalitilastossa[1]. Pääministeri Vladimir Putin vaati parannusta olympiamenestykseen Sotšin talviolympialaiset 2014 mennessä[2].Venäjän urheilun markkinavetoinen ja valtiollisesti ohjattu sekajärjestelmä tukeutuu edelleen neuvostoaikoina syntyneeseen urheilun osaamis- ja valmennuskultturiin.[3]Vuonna 2008 Venäjällä oli 2687 stadionia, jossa vähintään 1500 yleisölle paikkaa ja uima-halleja 3762, yhteensä 123200 liikuntapaikkaa. Vuonna 2008 mukana urheiluseuroissa ja ryhmissä oli 22,6 miljoonaa henkilöä mukaan lukien 8,1 miljoonaa naista[4].

Vuodesta 1952 lähtien, jolloin pidettiin olympiakisat Helsingissä Neuvostoliitto on osallistunut olympiakisoihin.Venäjä on myös osallistunut talvikisojen paraolympialaisiin vuodesta 1994 lähtien.

Palloilulajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koripallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrei Kirilenko on menestynyt koripalloilija on pelannut Utahin joukkueessa NBA:ssa, hän oli voittamassa Venäjälle Euroopan mestaruutta koripallossa vuonna 2007.

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän jääkiekkomaajoukkue on voittanut jääkiekon maailmanmestaruudet vuosina 1993, 2008, 2009, 2012

Venäjän jääkiekon korkein sarja on monikansallinen KHL, jota pidetään maailman toiseksi kovatasoisimpana sarjana. Maan toiseksi korkein sarjataso on VHL, ja sen alapuolella on vielä RHL. Venäjän nuorten jääkiekkosarjassa pelaa joukkueita useista eri maista.

Jääpallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääpallo on perinteisesti suosittu urheilulaji Venäjällä. Jääpalloliigan otteluissa on keskimäärin ollut katsojia n. 3500 [5]. Venäjä voitti maailmanmestaruuden jääpallossa 2013.

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallo on suosituin urheilulaji Venäjällä. Pietarin Zenit on voittanut UEFA-Cupin kausina 2007-2008. Andrei Aršavin on pelannut Englannin Valioliigassa.

Yleisurheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talviurheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taitoluistelu on ollut menestyksekäs urheilulaji menestyneitä venäläisiä taitoluistelijoita ovat mm. Aleksei Jagudin ja Jevgeni Pljuštšenko. Maastohiihdossa erityisesti naishiihtäjät ovat voittaneet arvokisamitaleja.

Tennis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menestyneitä venäläisiä tennispelaajia ovat mm. naispelaajat Maria Šarapova ja Dinara Safina. Miespelaajia ovat mm. Marat Safin ja Jevgeni Kafelnikov.

Rytminen voimistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irina Tšaštškina, Alina Kabajeva, Janina Batyršina ja Julia Barsukova ovat menestyneitä urheilijoita rytmisessä voimistelussa.lähde?

Shakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakki on ollut perinteisesti suosittu urheilulaji Venäjällä.

Paini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksandr Karelin on menestynein painija Venäjällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vancouverin kisasivut[1]Viitattu 27.02 2010
  2. Kaleva 27.02 2010
  3. Viitattu 31.12.2009
  4. Социально-экономические показатели Российской Федерации в 1992—2008 гг.viitattu venäjäksi // Росстат
  5. ID=325 XV(Venäjän jääpallon MM 2006-7 kausi bandy.ru. Viitattu 11.01 2010. (venäjäksi)