Venäjän taideakatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päämaja Moskovassa.
Opiskelua taideakatemiassa.

Venäjän taideakatemia (ven. Российская академия художеств, Rossijskaja akademija hudožestv) on Venäjän valtiollinen ja valtakunnallinen kuvataidealan tutkimus- ja koulutusorganisaatio. Se on akatemia, jonka tehtävänä on edistää eri kuvataidealojen ammatillista toimintaa, tarkoituksena säilyttää ja kehittää Venäjän kansan taiteen traditiota, edistää taidekasvatuksen teoriaa ja kouluttaa kuvataiteiden spesialisteja, sekä tutkia koti- ja ulkomaista taidekulttuuria ja taidehistorian, -teorian ja arkkitehtuurin ongelmia.[1]

Venäjän taideakatemia tarjoaa taiteilijakoulutusta Surikov-instituutissa Moskovassa, Repin-instituutissa Pietarissa sekä kahdessa valtionakatemian taidelyseossa Moskovassa ja Pietarissa.

Akatemian tutkimuksesta vastaavat Kaunotaiteiden teorian ja historian tutkimusinstituutti Moskovassa, tutkimuskirjasto Pietarissa, sekä arkisto Pietarissa.

Lisäksi taideakatemiassa on museo- ja näyttelytoiminnan osasto. Se vastaa taideakatemian näyttelysaleista, Tsereteli-galleriasta ja Venäjän taideakatemian valtion nykytaiteen museosta Moskovassa, sekä Venäjän taideakatemian museosta Pietarissa.[2]

Taideakatemia järjestää luovia työpajoja eri taiteiden lajeissa, kuten taidemaalauksessa, kuvanveistossa ja taidegrafiikassa. Työpajoja on Moskovassa, Pietarissa, Kazanissa ja Krasnojarskissa.[3]

Akatemian Pietarin Repin-instituutti on järjestänyt taidekoulutusta yhteistyössä Kotkassa ja Imatran taidekoulun kanssa.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akatemian puheenjohtajana on toiminut vuodesta 1997 taiteilija ja kuvanveistäjä Zurab Tsereteli.[4] Varapuheenjohtaja on taidemaalari Tahir Salahov.

Taideakatemian jäsenet ovat täysjäseniä eli akateemikkoja, kirjeenvaihtajajäseniä ja kunniajäseniä, jotka valitaan akatemian kokouksessa.

Venäjän federaation alueella asuvat taiteilijat, arkkitehdit, muotoilijat ja taidekriitikot valitaan Venäjän taideakatemian täysjäseniksi ansioistaan taiteen, arkkitehtuurin, muotoilun ja taidekritiikin erinomaisten ja tärkeiden taideteosten ja tutkimustyön kehittäjinä.

Kunniajäsenet voidaan valita maailmankulttuurin ja taiteiden huomattavien henkilöiden joukosta, kuten myös sellaisista henkilöistä, jotka ovat vaikuttaneet paljon akatemian ja venäläisen kulttuurin kehitykseen avustus- ja tukitoimillaan. Akateemikoiden ja kirjeenvaihtajajäsenten määrän päättää akatemian kokous. Akateemikot, kirjeenvaihtaja- ja kunniajäsenet valitaan vähintään kerran kolmessa vuodessa akatemian sääntöjen mukaan, jotka hyväksyy akatemian presidiumi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Russian Academy of Arts (akatemian verkkosivu) The Russian Academy of Arts. Russian Academy of Arts. Viitattu 4.1.2012. (englanniksi)
  2. Museum and Exhibition Activity (akatemian verkkosivu) The Russian Academy of Arts. Russian Academy of Arts. Viitattu 4.1.2012. (englanniksi)
  3. Russian Academy of Arts (akatemian verkkosivu) The Russian Academy of Arts. Russian Academy of Arts. Viitattu 4.1.2012. (englanniksi)
  4. History The Russian Academy of Arts. Russian Academy of Arts. Viitattu 4.1.2012. (englanniksi)
  5. Members of the Russian Academy of Arts The Russian Academy of Arts. Russian Academy of Arts. Viitattu 4.1.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]