Velho (sarjakuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Velho (engl. The Wizard of Id) on yhdysvaltalainen strippisarjakuva, jonka Brant Parker ja Johnny Hart loivat vuonna 1964. Nykyään se ilmestyy yli tuhannessa sanomalehdessä ympäri maailmaa. Hart tunnetaan myös Pulteri-sarjakuvan luojana.

Velhoa pidetään yhtenä aikansa suosituimmista sanomalehtisarjakuvista. Sen tapahtumat sijoittuvat keskiaikaiseen kuningaskuntaan nimeltä Id, jonka nimi juontaa freudilaisen psykologian käsitteestä ”id”. Sarjakuvan alkukielinen nimi The Wizard of Id on väännös klassikkoelokuvan Ihmemaa Oz (1939) alkuperäisestä nimestä The Wizard of Oz.

Velho on satiirinen sarjakuva, jonka yksinkertaisen pelkistetty tyyli tarjoaa mahdollisuuden nauttia siitä monella eri tasolla. Taustat ovat hyvin pelkistettyjä. Hahmot ovat karikatyyrimaisia tyyppejä, joilla yleensä on ristiriita ulkoisen ja sisäisen olemuksensa välillä (pituuskompleksinen kääpiökuningas, rehvasteleva mutta pelkurimainen ritari, pirttihirmumaisen vaimonsa tossun alla elävä mahtava velho). He eivät tunne lämpöä toisiaan kohtaan ja huumori kohdistuu aina johonkin henkilöistä. Ympäristönä on linna, valtaistuinsali, parveke, vartiotorni, etäinen horisontti, kaupungin aukio, vallihauta, vankikoppi, viinikellari ja joskus taistelukenttä.[1]

Velho ilmestyy yhä ja se on saanut National Cartoonists Societyn parhaan huumoristripin palkinnon vuosina 1971, 1976, 1980, 1982 ja 1983. Velhoa on käännetty myös Kainuun murteelle: Paavo Romppaisen kainuuntama ja Egmontin kustantama albumi Näläkämoan Noeta julkaistiin 2001. ”Noeta” kumppaneineen seikkaili myös Kainuun Sanomissa vuosina 2002–2010.

Albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Näläkämoan noeta. Kirjoittanut Johnny Hart. Piirtänyt Brant Parker. Rapakon takasesta englannista kaenuuksi keäntäny Paavo Romppainen. Tampere: Egmont, 2001. ISBN 951-876-861-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaukoranta, Heikki & Kemppinen, Jukka: Sarjakuvat, s. 129. Otava, 1982. ISBN 951-1-06710-9.