Vektorikenttä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vektorikenttä, jonka muodostavat vektorit <−y, x>

Vektorikentällä tarkoitetaan matematiikassa rakennelmaa, joka liittää vektorin jokaiseen pisteeseen euklidisessa avaruudessa. Fysiikassa vektorikenttiä käytetään kuvaamaan voimakenttiä. Vektorit esittävät esimerkiksi nopeutta ja sen muutosta kentän eri kohdissa tai voiman suuntaa. Näistä yleisempinä magneetti- ja gravitaatiokentät.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkoon F avoimen joukon funktio, joka liittää vektorin v(x) jokaiseen pisteeseen . Toisin sanoen F on funktio avaruudesta avaruuteen

Yleisesti funktiota F merkitään seuraavasti:

riippuen siitä, ollaanko kaksi- vai kolmiulotteisessa avaruudessa. Funktioita P,Q ja R kutsutaan skalaarifunktioiksi.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vektorikentät nousivat esiin alkujaan 1800-luvun fyysikoiden keskuudessa varsinkin magnetismin yhteydessä. Vektorikentät formalisoi Michael Faraday, jonka mielestä itse kenttä tulisi olla tutkimuksen kohteena, kun tutkitaan voimia. Magneettikentän lisäksi Faraday mallinsi vektorikentiksi sähkö- ja valokentän.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkastellaan vektorikenttää tasossa. Jotta voisimme mallintaa kentän, on meidän saatava arvoja funktiosta F. Lasketaan arvot funktiolle tason eri pisteissä ja tarkastellaan tilannetta normaalissa xy-koordinaatistossa.


Tämä kertoo meille, että pisteeseen sijoitamme vektorin , pisteeseen vektorin ja pisteeseen vektorin . Voimme jatkaa tätä vektoreiden etsimistä useammassa pisteessä ja saamme mallinnettua artikkelin kuvan kaltaisen vektorikentän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]