Vatikaanin pommitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vatikaanin pommitus
Osa Italian sotaretkeä toisessa maailmansodassa
Vatican City annex.jpg
Päivämäärä:

5. marraskuuta 1943

Paikka:

Vatikaani

Lopputulos:

Fasistisen Italian operaatio epäonnistui. Strategisesti merkityksetön

Osapuolet

Italian sosiaalisen tasavallan lippu Italian sosiaalinen tasavalta

 Vatikaanivaltio

Komentajat

Roberto Farinacci

Paavi Pius XII
Giovanni Montini

Vahvuudet

1 Savoia-Marchetti SM.79 lentokone

ei puolustusta

Tappiot

ei tappioita

ei tappioita

Vatikaanin pommitus tapahtui toisessa maailmansodassa 5. marraskuuta 1943, kun Viterbosta lähtenyt italialainen Savoia-Marchetti SM.79 kone lensi kaupungin yli pudottaen viisi pommia pietarinkirkkoon[1]. Neljä pommeista räjähtivät vahingoittaen kirkkoa[2][3].

Vatikaani oli puolueeton koko sodan ajan[4]. Sekä Liittoutuneiden ja Akselivaltojen pommittajille oli annettu käsky olla hyökkäämättä kaupunkiin Roomaa pommittaessa. Kaksi kuukautta ennen pommitusta Italian kuningaskunta allekirjoitti aselevon liittoutuneiden kanssa. Natsi-Saksa vastasi nopeasti ajamalla kuninkaallisen hallituksen pois Roomasta, vapauttivat Benito Mussolinin vallasta ja loivat Italian sosiaalisen tasavallan (RSI). Pommitus tapahtui Rooman ollessa saksalaisten miehittämä. Kaupunki oli myös julistettu avoimeksi kaupungiksi saman vuoden elokuussa[5].

Vasta vuonna 2010 tutkittaessa italialaisen lehden maadoittamattomissa olevia valokuvia ja dokumentteja Vatikaanin arkistoista saatiin selville, että pommitus oli tarkoituksellinen yritys tuhota kaupungissa sijaitseva radioasema, mutta suunnitelma ei onnistunut. Fasistit olivat vaikuttuneita siitä, että Vatikaanin radio lähetti koodattuja viestejä liittoutuneille[6][7]. Hyökkäyksen oli orkestroinut johtava italialainen fasistipoliitikko Roberto Farinacci, joka toivoi pommituksen pysyvän nimettömänä, jottei orastava RSI saisi pahaa nimeä. Vahingot iskusta voi nähdä edelleen, mutta sitä ei ole opastettu millään tavalla[8][9] .

Isku ei aiheuttanut ihmishenkien menetyksiä, mutta useita ikkunoita ja mosaiikkeja tuhoutui. Myös Vatikaanin juna- ja vedenjakelu vahingoittuivat[1][10]. Pommituksen jälkeen mm. piispa Joseph Lynch Dallasista ja Edwin O'Hara Kansasista puolustelivat iskua sanoen, että pyhiin paikkoihin ei isketty ja väittivät hyökkäystä tarpeelliseksi akselivaltojen kukistamiseksi[3]. Kyseinen hyökkäys oli ainoa Vatikaaniin tehty isku toisen maailmansodan aikana. Ennen löytöä uskottiin että kaupungin yli lentänyt brittiläinen lentokone oli pudottanut pommit kaupunkiin vahingossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bombing of the Vatican