Der totale Widerstand

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Vastarintaopas)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Der totale Widerstand: Eine Kleinkriegsanleitung für Jedermann
Alkuperäisteos
Kirjailija Hans von Dach
Kieli saksa
Julkaistu 1957
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Der totale Widerstand: Eine Kleinkriegsanleitung für Jedermann on sissisodankäynnin opaskirja, jonka on kirjoittanut sveitsiläinen upseeri Hans von Dach vuonna 1957. Teoksen julkaisi sveitsiläinen aliupseeriliitto.[1] Kirjasta on tehty useita painoksia ja käännöksiä.

Kirjan tarkoituksena oli valmistaa tilanteeseen, jossa Varsovan liitto miehittäisi Sveitsin. Kirjassa ohjeistetaan, kuinka miehitystä vastaan voi taistella.

Suomennoshanke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan suomensi nimellä Vastarintaopas vuonna 1981 sitä Suomen oloihin täydentäen Itsenäisyyden Puolesta (IP) -kansalaisjärjestön pääsihteeri Pertti Riutta. Hanke oli salainen ja suomennos tarkoitettu yksityisesti jaettavaksi vain luotetuille henkilöille, sillä Riutta oli perustanut myös Neuvostoliiton miehityksen varalta salaisen vastarintaorganisaation, Pohjantähden. Suomennoksen painatti salaa Ranskan tiedustelupalvelu DGSE. Yhteyden ranskalaisiin järjesti IP:n puheenjohtaja Heikki Eskelinen, joka osallistui kirjan toimitustyöhön. Suomennosta painettiin vain sata kappaletta, joista Riutta ehti tiettävästi jakaa kymmenkunta. Suomen viranomaiset takavarikoivat koko painoksen pidättäessään Riutan ja Eskelisen vakoilusta Ranskan hyväksi Neuvostoliittoa vastaan keväällä 1982.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ilmola, Paavo: Sissisota, sen edellytykset ja sodankäynnin suuntaviivat, s. 71. Tampere: Maanpuolustuskorkeakoulu, 2016. ISBN 978-951-25-2821-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.10.2019).
  2. Kimmo Rentola: ”Suojelupoliisi kylmässä sodassa 1949–1991”, s. 171–174 teoksessa Ratakatu 12 – Suojelupoliisi 1949–2009 (toim. Matti Simola). WSOY, Helsinki 2009.
  3. Heikki Eskelinen: ”Solidarnosc oli vapauden, myös suomalaisten vapauden asia”, s. 101–103 teoksessa Solidarnoscin nousu tuhosi imperiumin – suomalaisen tukiliikkeen pieni historia (toim. Raimo Laakia). Raimo Laakia, Sipoo 2005.