Vasili Ignatenko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vasili Ivanovitš Ignatenko (ven. Василий Иванович Игнатенко, ukr. Василь Іванович Ігнатенко, Vasyl Ivanovytš Ihnatenko, valkoven. Васіль Іванавіч Ігнаценка, Vasil Ivanavitš Ihnatsenka; 13. maaliskuuta 196113. toukokuuta 1986) oli neuvostoliittolainen palomies.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasili Ivanovitš Ignatenko syntyi 13. maaliskuuta 1961 Valko-Venäjän sosialistisessa neuvostotasavallassa lähellä Ukrainan rajaa. Lapsena Ignatenko asui kolhoosissa Spjaryžžan kylässä perheensä kanssa. Hän piti urheilusta. [1]

Vuodesta 1978 vuoteen 1980 hän työskenteli tehtaalla sähköasentajana. Ignatenkon palomiesura alkoi hänen asepalveluksen aikana. Hän sai palomieskoulutuksen Moskovassa, ja vannoi palvelusvalan harjoittelujaksonsa lopussa. [2] Armeijasta valmistuttuaan hän palasi kotikyläänsä, ja alkoi välittömästi etsiä työtä palomieheksi lähikaupungeista. Hän sai työpaikan Prypjatista, ja pian hän asuntoon kaupungin paloasemalle.

Vuonna 1983 hän meni naimisiin Ljudmila Ignatenkon (s. 1963) kanssa.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prypjatin paloasemahuoneistot, jossa Ignatenko asui, vuonna 2019.

26. huhtikuuta 1986 Tšernobylin ydinvoimalassa, joka sijaitsi lähellä Prypjatia, tapahtui räjähdys. Yksikkö, jossa Ignatenko työskenteli, kutsuttiin paikalle kello 2.29. [3] Ignatenko meni rakennuksen katolle sammuttamaan tulipaloa, jolloin hän altistui tappavalle säteilyannokselle. [4] Ignatenko ja muut palomiehet alkoivat pian kokea akuutin säteilyoireyhtymän alkuvaikutuksia, kuten hallitsematonta oksentamista.

Ignatenko evakuoitiin Prypjatin sairaalaan aamulla. Myöhemmin hänet evakuoitiin maateitse Kiovan lähellä olevalle Boryspilin lentoasemalle ja sieltä ilmateitse Moskovaan. Moskovassa hänelle tehtiin luuytimensiirto. Vaikka Ignatenko toipui leikkauksesta, luuytimensiirto ei tuottanut toivottua tulosta ja hänen tilansa heikkeni.

Hän kärsi hiustenlähdöstä, jalkojen turpoamisesta, ihovammoista ja sisäelinten heikkenemisestä. Toukokuun 4. päivään mennessä hän ei pystynyt edes seisomaan. Vasili Ignatenko kuoli kello 11.20 aamulla 13. toukokuuta 1986. Ignatenkon hautajaiset pidettiin kaksi päivää myöhemmin. Radioaktiivinen ruumis oli haudattava suuren sinkki- ja betonipeitteen alle.

Muistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ignatenkon muistomerkki Brahinissa, Valko-Venäjällä.

Hänelle myönnettiin vuonna 1986 Punalipun kunniamerkki ja vuonna 2006 hänelle myönnettiin Ukrainan sankarin arvonimi. Adam Nagaitis esittää Ignatenkoa HBO:n Chernobyl-minisarjassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aleksijevitš, Svetlana: Tšernobylista nousee rukous. Ostozhe, 1997. ISBN 1-56478-401-0.
  2. Игнатенко Василий Иванович Fireman.club. Viitattu 20.2.2023. (venäjäksi)
  3. Higginbotham, Adam: Midnight in Chernobyl. Simon & Schuster, 2019. ISBN 9781501134630.
  4. ‘They Buried Him Barefoot’: The Tragic Death Of Chernobyl Firefighter Vasily Ignatenko Allthatsinteresting.com. Viitattu 20.2.2023. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Vasily Ignatenko
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.