Varissaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varissaari

Yleiskuva Varissaaresta (taustalla)

Sijainti
Väestö
Asukasluku
asumaton
Kartta

Varissaari on linnakesaari Suomenlahdessa Kotkassa. Saarella sijaitsee Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluvan Fort Elisabethin linnoitusrakenteita ja raunioita. Linnoitus on saanut nimensä Venäjän keisarinnan Elisabetin mukaan. Varissaareen pääsee veneellä ja myös tuuri kulkee väliä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravintolarakennuksen yhteydessä näytteillä olevia kanuunoita.

Fort Elisabethin tehtävänä oli yhdessä Fort Slavan kanssa suojata Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä lännestä ja etelästä. Linnoitus on rakennettu vuosina 1790–1796 alun perin kahdelle pienelle Varissaarelle. Saaret erottavan kapean ja matalan salmen yli rakennettiin täyttömaalle tienpenkere eli niin sanottu tykkitie ja linnoitusmuuri.[1] Salmi on myöhemmin täytetty kokonaan. Linnoitus menetti sotilaallisen merkityksensä Suomen sodan jälkeen ja englantilais-ranskalainen laivasto tuhosi linnoitukset Krimin sodan aikana vuonna 1855.

Toisen maailmansodan aikana Varissaaressa toimi ilmatorjuntapatteri linnoitusvallien päällä. Ajasta muistoksi paikalle on tuotu ilmatorjuntatykkejä. Saarella on esillä myös niin sanottuja piiskatykkejä, jollaista aseistusta siellä ei kuitenkaan koskaan ollut. Vuonna 1940 saaren itäpäähän pystytettiin Henrik Bruunin suunnittelema Ruotsinsalmen toisen meritaistelun 1790 muistomerkki.

Rakennuksia ja rakennelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnoituksen muuria ja Henrik Bruunin Ruotsinsalmen taistelun muistomerkki.

Fort Elisabeth oli muodoltaan epäsäännöllinen ja rantojen muotoja mukaileva. Linnoituksen muurissa oli kaksi puolipyöreää ja kaksi kulmikasta rakennetta.[1] Saaren pohjoiskärjessä oli suuri yksikerroksinen kasarmirakennus, joka on purettu 1820-luvulla. Kasarmista on jäljellä nykyisin perustukset. Ruutikellari sijaitsi linnoitusvallien ja kallion suojassa saaren luoteisrannalla ja se on nykyisin pahoin raunioitunut. Muita rakennelmia olivat vartiotupa, kuulien kuumennusuuni ja kalustovaja, josta on jäljellä perustuksia. Kalustovajan paikalla on nykyisin varasto- ja näyttelyrakennus, jossa on esillä Ruotsinsalmen meritaisteluissa vuosina 1789 ja 1790 uponneiden laivojen tykkejä ja puuosia.[2]

Varissaaressa on ollut 1800–1900-luvun vaihteessa pursiseuran paviljonkirakennus, joka sijaitsi linnoituksen eteläisen puoliympyrän sisällä. Saaren päälaituri on sijainnut koilliskulmassa jo pursiseuran aikana. Linnoituksen pohjoisen puoliympyrän sisällä on nykyisin ravintolarakennus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Varissaaressa sijaitsevat Fort Elisabethin opastaulut.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Linnoitushistoria Kotkan kaupunki. Arkistoitu 3.3.2016. Viitattu 24.8.2011.
  2. Kulttuuriympäristön palveluikkuna www.kyppi.fi. Viitattu 3.12.2021.