Vapaudenriisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vapaudenriisto on rikos, jossa rikoksentekijä estää uhriaan liikkumasta vapaasti esimerkiksi riistämällä toiselta liikkumisvapauden tai eristämällä toisen tämän ympäristöstä.

Vapaudenriisto Suomen lainsäädännössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»1 § (21.4.1995/578) Vapaudenriisto. Joka sulkemalla sisään, sitomalla, kuljettamalla johonkin tai muulla tavoin oikeudettomasti riistää toiselta liikkumisvapauden tai eristää toisen tämän ympäristöstä, on tuomittava vapaudenriistosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.»

»2 § (21.4.1995/578) Törkeä vapaudenriisto. Jos vapaudenriistossa:

1. vapaudenmenetystä jatketaan yli kolmen vuorokauden, 2. aiheutetaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle tai 3. käytetään erityistä julmuutta tai vakavan väkivallan uhkaa ja vapaudenriisto on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä vapaudenriistosta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.»

Suomessa tapahtuu vuosittain yli 200 vapaudenriistoa. Vuonna 2008 vapaudenriistoja tuli poliisin tietoon 259, minkä lisäksi poliisi kirjasi 34 vakavaa vapaudenriistoa. Vapaudenriistojen määrässä ei ole tapahtunut 2000-luvulla vuosittain suurta muutosta. Lapsiin kohdistuvat vapaudenriistot ovat Suomessa harvinaisia.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YLE Uutiset: Suomessa vuosittain yli 200 sieppausta 8. maaliskuuta 2010. Viitattu 7.5.2010.
Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.