Vapaan katselukulman televisio

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viiden kameran vapaan katselukulman televisio

Vapaan katselukulman televisio (engl. Free view point television) on 3D-informaatiojärjestelmä, joka sallii kuvan hankinnan, käsittelyn ja esittämisen. Järjestelmän on kehittänyt japanilainen Masayuki Tanimoto, Nagoyan Yliopistosta.

Järjestelmä perustuu Ray-space-metodiin ja esitystapaan. Ray-space-data koostuu useista erisuuntiin kulkevista viivoista.

FTV:n tulisi olla yhteensopiva kaiken sisällön kanssa. FTV hankkii, tallentaa ja lähettää kaiken visuaalisen informaation 3D-tilasta.

FTV kuva pyrkii toistamaan kuvan siis kolmiulotteisesti. Näin katselija voi valita haluamansa katselukulman, jolloin hän näkee kuvan sivultakin päin.

3D-kuva saadaan ottamalla usealla palvelimeen kytketyllä kameralla kuvia kohteesta.

FTV-signaalin hankinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmiulotteinen kuva saadaan asettamalla useita kameroita kuvattavan kohteen ympärille, samalle korkeudelle. Kameroille on kaksi pääasiallista asennustapaa: lineaarinen ja puolikaari.

Ray-space on näin hankittujen kuvien yhdistelmä.

FTV:n tuomat lisäarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FTV ei ainoastaan luo, tallenna ja esitä kolmiulotteista kuvaa, vaan kaikki kuvainformaatio pystytään myös siirtämään eteenpäin. FTV-signaali on uusi kynnys videosignaloinnissa, koska sillä on useampi ulottuvuus kuin normaalissa videosignaalissa.

FTV-signaalin käsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotettavan näkymän laatu riippuu pääasiassa siitä, kuinka monta kameraa näkymän kuvaamiseen käytetään. Jos katselija on kulmassa, josta ei kameralla ole otettu kuvaa, FTV muodostaa kuvan viereisten kameroiden kuvien perusteella.

Usean kameran asettelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riittävän tehokkaan koodauksen sekä uuden kuvan muodostamiseen tarvitaan useiden kuvien esikäsittelyä. Usean kameran asettelu siten, että kaikki kamerat ovat samalla etäisyydellä ja korkeudella, on käytännössä vaikeaa.

FTV-signaalin esittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FTV tarjoaa tarkan ja korkealaatuisen kuvan vaikeista ja monimutkaisistakin kohteista. Kuvan esittämiseen kumminkin vaaditaan uudenlainen järjestelmä. Nykyään tämä on kehitetty käyttämällä 2D ja automultiscopic näyttöjä pään liikkeen tunnistus järjestelmillä.

100:n kameran järjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmä on kehitetty suurien alueiden kuvaamiseen. Se perustuu palvelimeen ja sataan asiakasyksikköön (client, nodes) joissa jokaisessa on oma kameransa. Palvelin luo ja lähettää kaikille asiakkaille synkronointisignaalin. Järjestelmä pystyy kuvaamaan huippuresoluutioista kuvaa 30 fps vauhdilla sekä nauhoittamaan analogista signaalia jopa 96 kilohertsiin asti.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Free view point television