Vans

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vans on kalifornialainen kenkämerkki, joka perustettiin alun perin vuonna 1966 nimellä Van Doren Rubber Company.[1] Nykyisin merkin omistaa pörssiyhtiö VF Corporation.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sk8-Hi

Alun perin yhtiön nimi oli Van Doren Rubber Company, ja se perustettiin vuonna 1966. Perustaja oli Paul Van Doren. Kengät suunnattiin surffareille, skeittareille ja punkkareille.

1980-luvulla Vans menetti asiakkaita, kun se alkoi valmistaa jalkapallo- ja pesäpallokenkiä. Yhtiö meni konkurssiin vuonna 1984. McCown DeLeeuw Company osti yhtiön neljä vuotta myöhemmin. Vansista tuli virallinen yhtiö taas vuonna 1991.

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo vuodesta 1995 Vans on sponsoroinut The Vans Warped Touria, joka on punk- ja ska-musiikin sekä extreme-urheilun festivaali.

Ska punk -yhtye The Suicide Machines kirjoitti laulun ”The Vans Song”, jossa ylistetään Vans-kenkiä. Myös rap-yhtye The Pack on kirjoittanut Vansista laulun nimeltä ”Vans”.

Nykyään Vans valmistaa kenkien lisäksi myös muun muassa reppuja, paitoja, pipoja, lippalakkeja ja jumppapusseja. Kaikki kenkämallit eivät muistuta skeittikenkiä kuten alun perin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The story of Vans Vans.eu. Viitattu 2.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]