Vanhuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katso myös vanheneminen.

Ihmisen ikäkaudet

Hans Baldungin maalaus Ihmisen ikäkaudet ja kuolema, 1540–1543

Vanhuus on tila, jossa ihmisen ruumilliset ja henkiset voimat alkavat heikentyä. Se johtaa lopulta kuolemaan. Vanhenemiseen liittyy solujen rappeutuminen.

Ihmisen elinikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimainen nainen kuolee vanhuuteen keskimäärin reilun 80-85 vuoden iällä, ja länsimainen mies kuolee vanhuuteen yleisimmin 75-80-vuotiaana. Saman suvun naiset elävät yleensä noin 7-10 vuotta saman suvun miehiä pidempään, joten naiset ovat biologisesti pitkäikäisempiä kuin miehet. Erittäin pitkä elinikä on tyypillisempää naisilla, kuin miehillä. Suurin osa sata vuotta ylittäneistä ihmisistä on naisia.

Vanhimmat ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Vanhimmat ihmiset

Historian vanhin tunnettu ihminen oli 122-vuotiaaksi elänyt Jeanne Calment. Maailmassa tunnetaan hänen lisäkseen yksi 120 ikävuoden mahdollisesti ylittänyt henkilö, Shigechiyo Izumi. Hänen on oletettu kuolleen 120-vuotiaana, mutta todellinen ikä on nyttemmin kyseenalaistettu. Jos Izumi eli todella 120-vuotiaaksi, hän on kaikkien aikojen vanhin mies; muussa tapauksessa kyseinen kunnia kuuluu 116-vuotiaalle Jiroemon Kimuralle.

Yli 110-vuotiaaksi eläneitä maailmassa on dokumentoitu satoja. Cruz Hernándezin väitettiin olleen 128-vuotias, kun hän kuoli 8. maaliskuuta 2007. Väitetään myös että Nepalilainen Bir Narayan Chaudhuri olisi elänyt 141-vuotiaaksi.

Nykyään on tutkinnan alla olevia väitteitä eräistä hyvin iäkkäistä ihmisistä. Yhdessä näistä kohteena on israelilainen Mariam Amash, jonka henkilökortissa annettu syntymävuosi on 1888.[1]

Suomen historian vanhin ihminen on virallisesti Lempi Rothovius, joka eli 112-vuotiaaksi. 117-vuotiaaksi väitetyn Maria Anderssonin ikää ei ole pystytty aukottomasti todistamaan. Aarne Arvosen kuoltua 111-vuotiaana tammikuussa 2009 uutisoitiin, että Suomessa eli 523 yli satavuotiasta henkilöä.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rissanen, Juho: Teräsmummon huima väite: "Olen 120-vuotias" Iltalehti. 15.2.2008. Kustannusosakeyhtiö Iltalehti. Viitattu 23.7.2008.
  2. Mtv3.fi: Suomen vanhin kuollut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]