Vanessa-Mae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanessa Mae

Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson (s. 27. lokakuuta 1978) on brittiläinen viulisti. Hän on levyttänyt taidemusiikin lisäksi teknovaikutteista popmusiikkia.

Vanessa-Mae syntyi Singaporessa thai-isälle ja kiinalaiselle äidille. Hän aloitti pianonsoiton 3- ja viulunsoiton 5-vuotiaana.

Varhaiskypsä Vanessa-Mae levytti jo 13-vuotiaana Beethovenin ja Tšaikovskin konsertot. Hän esiintyi vuonna 1988 Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlilla Saksassa.

Vanessa-Maen ensimmäinen poptyylinen albumi, The Violin Player, julkaistiin vuonna 1995. Viulistia kuullaan myös vierailijana Janet Jacksonin albumilla The Velvet Rope (1997).

Mae osallistui Sotšin talviolympialaisiin 2014 edustaen Thaimaata alppihiihdossa. Hän sijoittui suurpujottelussa 67:nneksi ollen kilpailun molemmilla kierroksilla hitain ja häviten kilpailun voittajalle yli 50 sekuntia ja kilpailun toiseksi viimeiselle yli 11 sekuntia.[1] Hänen kisapaikkansa varmistaneiden karsintakilpailuiden tulosten epäiltiin olleen manipuloidut. Tämän vuoksi Kansainvälinen hiihtoliitto FIS määräsi Maen neljän vuoden kilpailukieltoon, jonka Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS kuitenkin perui. CASin mukaan Maen osallisuudesta tulosmanipulaatioon ei ollut varmuutta. Karsintakilpailuiden tuloshylkäykset kuitenkin pysyivät voimassa ja siten Mae ei olisi ollut oikeutettu osallistumaan olympialaisiin.[2][3][4] Mae sai Kansainväliseltä hiihtoliitolta korvauksia kunnianloukkauksesta vuonna 2016. Summaa ei julkaistu ja Mae lupasi lahjoittaa rahat hyväntekeväisyyteen. Hän aikoo osallistua vielä seuraaviinkin, vuoden 2018 talviolympialaisiin, jolloin hän olisi jo 40-vuotias.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]