Van der Graaf Generator

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Hiukkaskiihdyttimestä katso Van de Graaffin generaattori.
Van der Graaf Generatorin Guy Evans (rummut) ja Hugh Banton Ottawan bluesfestivaaleilla vuonna 2009
Bändin logo

Van der Graaf Generator on englantilainen vuonna 1967 perustettu progressiivisen rockin yhtye, joka tuli tunnetuksi 1970-luvun alussa. Se oli levy-yhtiö Charisma Recordsin ensimmäinen kiinnitys. Yhtye saavutti 1970-luvulla huomattavaa menestystä Italiassa. Yhtyeen arvostetuimpia levyjä ovat muun muassa Pawn Hearts (1971), Godbluff (1975) ja Still Life (1976).

Van der Graaf Generatorin tunnusmerkkinä olivat Peter Hammillin omaperäinen ja energinen ääni sekä David Jacksonin sähköisesti käsitellyt saksofonit, joiden mukana soivat yleensä Hugh Bantonin nopeasointuiset kosketinosuudet (kuten Hammond-urut ja/tai klavinetti). Van der Graaf Generatorin albumit olivat tunnelmaltaan tummempia kuin muiden samanaikaisten proge-pioneerien tuotokset ja kitarasoolotkin olivat enemmänkin poikkeus kuin sääntö. Musiikissa on paljon yhteisiä piirteitä King Crimsonin kanssa, jonka kitaristi Robert Fripp vieraili kahdella Van der Graaf Generatorin albumilla.

Hammill oli yhtyeen pääasiallinen kappaleiden säveltäjä ja sanoittaja, joten raja hänen soolouransa ja yhtyeen välillä olikin usein häilyvä.

Yhtye nimettiin kuuluisan hankaussähköä tuottavan Van de Graaffin generaattorin mukaan. Nimeä ehdotti alkuaikojen jäsen Chris Judge Smith, ja nimien pieni eroavuus oli vahinko.

Kookoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peter Hammill – laulu, kitara ja piano/kosketinsoittimet (1967–1978, 2005–)
  • Hugh Banton – urut, bassokitara ja bassopedaalit (1968–1976, 2005–)
  • Guy Evans – rummut (1968–1978, 2005–)

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Van der Graaf Generator -yhtyeen laajempi diskografia löytyy englanninkielisestä Wikipediasta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]