Vampyyripäiväkirjat (kirjasarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vampyyripäiväkirjat
The Vampire Diaries
Alkuperäisteos
Kirjailija L. J. Smith
Kieli englanti
Genre kauhu
fantasia
romantiikka
nuortenkirjallisuus
Kustantaja Harper Paperbacks
Julkaistu syyskuu 1991-1992
helmikuu 2009-
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

The Vampire Diaries on L. J. Smithin kirjoittama nuorille suunnattu vampyyriaiheinen kauhukirjasarja. Tarina keskittyy Elena Gilbertiin, high school -oppilaaseen, joka rakastuu vampyyriveljeksiin. Sarjan alkuperäinen trilogia julkaistiin vuonna 1991, mutta lukijoiden painostuksen vuoksi Smith kirjoitti sarjaan neljännen osan Pimeän piiri, joka julkaistiin seuraavana vuonna. Useiden vuosien jälkeen L. J. Smith julkaisi vuonna 1998 sarjaa jatkavan uuden sisartrilogian; Vampyyripäiväkirjat: Uusi aika, joka kertoo tarinaa Damonin näkökulmasta. Trilogia koostuu romaaneista Uusi aika: Suden hetki, (10. tammikuuta 2009), Uusi aika: Varjosielut (16. toukokuuta 2010) ja Uusi aika: Sydänyö (15. maaliskuuta 2011).

L. J. Smith allekirjoitti sopimuksen toiseen Vampyyripäiväkirja trilogiaan. Trilogian ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2011 nimellä The Hunters: Phantom. Kaksi seuraavaa osaa ovat nimeltään The Hunters: Moonsong ja The Hunters: Eternity. Trilogiaa ei ole käännetty suomeksi. Smith on kertonut uusien kirjojen keskittyvän Elenaan ja tämän ystäviin collegessa.

Vampyyripäiväkirjat -kirjasarjan pohjalta on tehty samanniminen televisiosarja, jonka esittäminen alkoi Yhdysvalloissa 10. syyskuuta 2009 ja Suomessa 12. elokuuta 2010.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Korpinmusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elena Gilbert on Robert E. Lee high schoolin kaunein ja suosituin tyttö. Vanhempiensa kuoleman jälkeen Elena aloittaa senior-vuotensa koulussa ja haluaa olla paras kaikessa. Kun Elena huomaa komean uuden oppilaan, Stefan Salvatoren, Elena haluaa tämän omakseen. Stefan kuitenkin välttelee Elenaa kuin tarttuvaa tautia, ilman syytä.

Kuukausien välttelyn jälkeen Stefan pelastaa Elenan Tyler Smallwoodin kynsistä Homecoming Dance -tanssiaisten iltana. Stefan vie Elenan kotiinsa ja pian pari jakaakin ensisuudelmansa. Parin rakastuessa, Fell's Churchin kaupunkia terrorisoi arvoitukselliset ja kauhistuttavat "eläinhyökkäykset". Liian pian Elenan ja Stefanin rakkaus kohtaa suuren vihollisen: kaikki pitävät Stefania hyökkäysten aiheuttajana.

Kun Elena yrittää lähennellä Stefania, hän saa selville Stefanin synkän salaisuuden: Stefan on vampyyri, joka syntyi Italian renessanssin aikana 1400-luvun lopulla. Stefan ei kuitenkaan ole murhaaja, vaan syyllinen on hänen pirullinen veljensä Damon Salvatore, joka elää tehdäkseen Stefanin elämästä kurjan. Veljekset muutti vampyyreiksi keimaileva saksalainen Katherine, jota he molemmat rakastivat. Katherine lähetettiin asumaan Stefanin ja Damonin perheen luo toipumaan "sairaudesta". Kun Stefan ja Damon riitelivät Katherinesta ja pyysivät tätä valitsemaan toisen. Seuraavana aamuna Katherinen mekko ja sormus löydettiin tuhkakasasta puun alta. Damon ja Stefan alkoivat tapella ja lopulta tappoivat toisensa. Myöhemmin he heräsivät haudasta. Stefan oli aluksi vältellyt Elenaa, koska Elena muistutti niin paljon Katherinea. Samasta syystä Damon alkoi myös tavoitella Elenaa.

Damonin viettelytavat olivat pelottavan romanttisia: hän seurasi Elenaa variksen muodossa ja tunkeutui tämän uniin. Elena kuitenkin torjuu Damonin lähentelyn ja pysyy lojaalina Stefanille.

Elenan torjunta vihastuttaa Damonin. Raivon kourissa hän yllyttää Stefanin tappeluun.

Taistelun jälkimainingeissa Stefan katoaa. Fell's Churchin asukkaat uskovat katoamisen kertovan, että Stefan on hyökkäysten takana. Elena on kuitenkin varma siitä, mitä oikeasti tapahtui. Hän ajattelee Damonin olevan vastuussa Stefanin katoamisesta ja tietää Stefanin olevan suuressa vaarassa.

Sielunkumppani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korpinmusta-kirjaa seuraten Elena lähestyy Damonia Stefanin olinpaikkaa koskien. Mutta Elenan torjuessa Damonin romanttiset lähentely-yritykset, Damon kieltäytyy auttamasta Stefanin löytämisessä. Elenan täytyy kääntyä parhaiden ystäviensä, Bonnie McCulloughin ja Meredith Sulezin puoleen. Bonnie, joka uskoo omaavansa psyykkisiä voimia, käyttää taikaa jäljittääkseen Stefanin. Tytöt saavat selville, että Stefan on loukussa kaivon pohjalla, ja kuolemaisillaan. Stefanin pelastuksen jälkeen, Elena tarjoaa tälle omaa vertaan, jotta tämä paranisi.

Kaupunki uskoo yhä, että Stefan on hirveiden hyökkäysten aiheuttaja ja niinpä Stefan joutuu vielä pelastuksensa jälkeen kohtamaan kaupungin vihamielisyyden. Kaupungin muistopäivän lähestyessä, Elena tavoittaa murtumispisteensä.

Elenan vihollinen, Caroline Forbes varasti Elenan päiväkirjan. Elena vuodatti kaikki salaisuutensa päiväkirjaansa, ja sen sisältö voidaan tulkita todisteeksi Stefanin väkivaltaisiin rikoksiin. Huolissaan Stefanin henkisestä hyvinvoinnista, Elena pyytää ystäviensä apua päiväkirjan takaisin saamiseen. Bonnie, Meredith ja Elena murtautuvat Carolinen taloon etsiäkseen päiväkirjaa, ilman menestystä. Carolinen perheen palatessa kotiin Elena eksyy toisista tytöistä ja on pudota ikkunasta kun Damon vetää tämän turvaan. Damon tarjoaa apuaan kirjan etsimiseen - jos Elena antaa tälle vertaan vastalahjaksi. Elena kieltäytyy.

Vampyyrit voivat astua talon sisälle vain jos heidät kutsutaan sisään ja sen jälkeen he voivat tulla ja mennä oman mielensä mukaan. Päästäkseen Elenan kotiin, Damon saa Elenan sedän Robertin kutsumaan itsensä kiitospäivänpäivälliselle. Myöhemmin samana iltana Elena kuulee Damonin murtautuvan talon sisälle. Elena kuitenkin tietää olevansa turvassa, sillä hänen huoneensa on talon vanhemmassa osassa (puolet Elenan kodista paloi satoja vuosia sitten ja rakennettiin uudelleen). Mutta Damonin uhatessa Elenan pikkusiskoa, Elena uhraa itsensä. Damon painostaa Elenan verien vaihtoon.

Pian Elena kertoo Stefanille päiväkirjastaan. Stefan kertoo Elenalle, että vaikka Caroline paljastaisikin Elenan päiväkirjan sisällön koko kaupungille, Stefan ei pakene ja taistelee syyttömyytensä vuoksi, koska hän rakastaa Elenaa. Stefan kosii Elenaa ja he vaihtavat veriä.

Kaupungin muistopäivänä Elena ja hänen ystävänsä tekevät parhaansa varastaakseen Elenan päiväkirjan, mutta heidän yrityksensä on hyödytön. Kun Caroline aikoo lukea otteen Elenan päiväkirjasta selviää, että päiväkirjoja on vaihdettu - Caroline on aikomassa lukea omaa päiväkirjaansa. Damon varasti Elenan kirjan takaisin.

Damon hyväksyy omahyväisesti Elenan kiitoksen, mutta hänen mielihyvänsä muuttuu pian vihaksi kun hän kuulee Elenan kihlauksesta. Elenan täti ja setä eivät myöskään ole asiasta innoissaan. Turhautuessaan heidän reaktioihinsa, Elena syöksyy ulos, lainaten ystävänsä autoa.

Elena ajaa vihaisesti Stefanin asunnolle, mutta päästyään perille, Stefan ei ole kotona ja säätilassa on jotain outoa. Elena ajattelee Damonin voimien olevan vastuussa. Mutta säätila muuttuu armottomammaksi ja se haluaa Elenan kuolevan... Elena tuntee jonkin vaanivan pimeässä. Hän palaa takaisin autolleen ja yrittää ylittää virtaavan veden, jonka hän uskoo pitävän itsensä turvassa. Silta kuitenkin rikkoutuu ja Elena joutuu veden varaan. Hän hukkuu autoon.

Stefan, Bonnie ja Meredith löytävät Elenan kuolleena joesta. Stefan jättää hänet pajupuun alle ja lähtee etsimään Damonia, uskoen tämän olevan vastuussa Elenan kuolemasta. Elena kuitenkin herää vampyyrinä juotuaan aikaisemmin tarpeeksi Stefanin ja Damonin verta aloittaakseen muutoksen.

Verivala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan alussa juuri "muutettu" Elena katselee Damonin ja Stefanin taistelua. Hän ei kuitenkaan tunnista veljeksiä hämmentyneen tilansa vuoksi, mutta pian hän tajuaa rakastamansa henkilön olevan pulassa ja tarvitsevan häntä.

Lukijaa johdatetaan uskomaan, että Elena viittaa Stefaniin, jonka kanssa tällä on intohimoinen suhde. Elena kuitenkin hyökkää tämän kimppuun aikoen tappaa Stefanin, tämän satutettua Damonia. Tunnistettuaan Elenan, Stefan ei taistele vastaan vaan antaa tämän purra itseään. Damon kuitenkin lopulta käskee Elenaa lopettamaan ja vie tämän etsimään ihmisverta. Stefan on huolissaan mahdollisista uusista ihmisruumiista, mutta tietää että Elenan täytyy juoda ihmisverta suorittaakseen muutoksen loppuun. Stefan selittää Mattille mitä Elenalle on tapahtunut, jolloin Matt antaa Elenan juoda omaa vertaan.

Myöhemmin Damon piilottaa Elenan Alaric Saltzmanin ullakolle ja levättyään hänen muistonsakin alkavat palata. Elena on surullinen hyökkäämisestään Stefanin kimppuun ja livahtaa ulos Alaricin talosta kuultuaan keskustelun joka viittaa siihen, ettei historian opettaja ole sitä miltä vaikuttaa. Yrittäessään sulattaa kaiken uuden tiedon, Elena kävelee keskelle omaa muistotilaisuuttaan. Hänen kokemansa suuri ahdistus tuo paikalle myös Stefanin ja Damonin. Stefan on helpottunut huomatessaan Elenan muistavan heidän rakkautensa ja Damon on raivoissaan. Kolmikko kuitenkin hämmentyy huomatessaan kaupungin asukkaiden lemmikkikoirien oudon käytöksen. Koirat istuvat, kuin odottaen käskyä, kunnes erään koiran omistaja yrittää lähestyä koiraansa, jolloin lauma hyökkää tämän kimppuun. Stefan kuitenkin pelastaa tämän.

Uudet oudot tapahtumat johtavat kolme vampyyriä, Bonnien, Meredithin, Mattin ja Alaricin avulla selvittämään, että Voima, joka pakotti Elenan pois sillalta, on yhä kaupungissa ja että sen kohteena ovat erityisesti kaikki Elenan rakkaat. Selviää, että Katherine, vampyyri joka muutti Damonin ja Stefanin, lavasti oman kuolemansa 500 vuotta aikaisemmin yrittäessään saada veljekset lähentymään. Hänen suunnitelmansa kuitenkin epäonnistui ja vielä enemmän toisiaan vihaavat veljekset päätyivät tappamaan toisensa. Katherine oli raivoissaan veljesten kaunasta, joten hän pakeni itsensä muuttaneen vampyyrin, Klausin luo. Katherine sai yhä enemmän voimia ja muuttui hyvin epävakaaksi, tappaen oppi-isänsä Klausin. Lopulta Elena unohtaa vihansa Damonia kohtaan saadessaan selville, ettei tämä ole paha vaan erilainen.

Katherine sai tietää Stefanin rakastuneen Elenaan. Kateudesta hän juoni kostoa, aloittaen Stefanin systemaattisesta kidutuksesta. Lopulta hän sai Damonin, Stefanin ja Elenan sidottuina maanalaiseen kryptaan, jossa hän aikoi kiduttaa ja lopulta paljastaa heidät auringolle. Katherinen miettiessä parhainta järjestystä ja metodia heidän tappamiselleen, Elena saa itsensä irti köysistä ja pakottaa Katherinen kohtaamaan auringon valon otettuaan tämän suojaavan korun ensin itselleen. Elena pitää Katherina valossa kunnes tämä murenee tuhkaksi. Koska Katherine oli aikaisemmin ottanut Elenan suojaavan sormuksen, myös Elena paloi pahoin auringossa. Stefan vetää Elenan takaisin varjoihin, mutta liian myöhään; Elena kuolee Stefanin käsivarsille saatuaan ensin Stefanin lupaamaan pitää hyvää huolta Damonista. Kirja loppuu Bonnien päiväkirja merkintään, jossa hän myöntää ettei Elena ollut täydellinen eikä pyhimys, mutta hän teki ratkaisevan uhrauksen pelastaakseen kaupungin.

Pimeän piiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnie näkee unia Elenasta Toisessa maailmassa, mutta unet muuttuvat pian pelottaviksi. Voiman lähde on soluttautunut Fells Churchin kaupunkiin, jolloin kaupungin asukkaat ovat vaarassa. Tietämättä mitä tehdä Meredith, Matt ja Bonnie käyttävät kutsumisloitsua ottaakseen yhteyttä Stefaniin ja Damoniin - mutta kummalla puolella Damon on? Romaani laajentaa käsitystä Bonniesta ja Meredithistä hahmoina Bonnien ottaessa paikan kertojana kirjoittaessaan päiväkirjaansa. Hänen ja Matt Honeycuttin välille syntyy myös mahdollinen suhde. Tutkiessaan kirjoja kirjastossa, Stefan tajuaa Tyler Smallwoodin olevan ihmissusi. He muodostavat suunnitelman houkutella Tyler hautausmaalle. Uhatessaan tätä, Tyler paljastaa hätkähdyttävää tietoa tappajasta. He saavat selville, että Klaus, vampyyri joka muutti Katherinen vampyyriksi, on tappaja ja ottanut Carolinen vangikseen. Nelikko saa selville Meredithin hullulta isoisältä, että ainoa asia mikä voi heikentää Klausia on valkosaarni. Klaus tekee sopimuksen Stefanin kanssa "Tule yksin tai tyttö kuolee." Bonnie, Meredith ja Matt yrittävät saada Stefanin juomaan heidän vertaan ennen lähtöään tehdäkseen tästä vahvemman, mutta Stefan kieltäytyy ja kieltää heitä seuraamasta. He kuitenkin sivuuttavat hänen käskynsä ja seuraavat. He näkevät Stefanin valkosaarnikeppi kädessään ja Bonnie tajuaa kaiken olevan ansaa ja huutaa Stefanille, ennen kuin tämä loukkaantuu. Pian syttyykin tappelu vanhalla Francherin paikalla syvällä Vanhassa metsässä. Stefan, Matt, Meredith ja Bonnie ovat häviämässä taistelun ja Stefan on kuoleman partaalla. Damon kuitenkin ilmestyy paikalle ja todistaa lojaaliutensa yrittäessään tappaa Klausin. Vaikka Klaus onkin pahasti loukkaantunut, hän onnistuu haavoittamaan Damonia. Bonnie huutaa apuun Elenaa. Elena ilmestyy mukanaan hehkuva usva sisällissodan sotilaiden henkiä, jotka taistelivat ja kuolivat Fell's Churchin kaupungissa. He hyökkäävät Klausin kimppuun ja vievät tämän pois. Loppu onkin erittäin yllättävä Elenan ystäville tämän melkein lähtiessä ikuisiksi ajoiksi, mutta saaden kuitenkin mahdollisuuden palata takaisin. Elena päättää haluta elää.

Uusi aika: Suden hetki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elenan uhrattua itsensä pelastaakseen vampyyriveljekset, jotka rakastivat häntä -komean Stefanin ja vaarallisen Damonin- hänelle myönnettiin kohtalo kuoleman takaa kunnes voimakas yliluonnollinen voima veti hänet takaisin. Nyt Elena on vain ihminen. Hänellä on voimia ja lahjoja, jotka hän sai elämänsä jälkeen ja hänen verensä sykkii musertavalla ja ainutlaatuisella voimalla, joka tekee hänen verestään vastustamattoman kaikille vampyyreille. Stefan haluaa löytää keinon pitää Elena turvassa, jotta he voivat elää yhdessä. Mutta Fell's Churchin kaupunki on jälleen vaarassa. Kaksi taianomaista kettuhenkeä, nimeltä Shinichi ja Misao ovat saapuneet kaupunkiin. Nämä kaksi olentoa, joita kutsutaan Kitsuneiksi saavat Damonin valtaansa, käyttäen Malachia, jolla he saavat tämän ruumiin valtaansa. Heidän vaikutuksestaan Stefan houkutellaan pois kaupungista kuolevaisuuden houkutuksella. Hän jättää viestin Elenan tietokoneelle selittäen tälle syyt lähtöönsä. Hän aikoo tappaa itsensä ja käskee luottaa ystäviinsä kunnes hän palaa. Damon, Malachin ja Kitsunen vallan alla, muuttaa viestin sanoman, että Stefan ei aio palata ja jättää Damonin tämän suojeliaksi. Myöhemmin Matt saa tietää Damonin muuttaneen viestiä tietokoneen tiedostojen avulla. Saatuaan selville, että Damon muuttanut viestiä he yrittävät selvittää miksi ja saavat tietää että hän on ollut koko ajan Malachin vallassa. Elena auttaa Damonia muistama kuka tämä oikeasti on, vetämällä Malachin tämän sisältä. Kun he kaksi kohtaavat Kitsunen, Shinichi suostuu kertomaan heille paikan, jossa Stefan on vankina vain jos hän saa poistaa kaikki Damonin viimeisimmät muistot Elenan kanssa vietetystä ajasta. He suostuvat. Vasta Shinichin poistettua muistot Elena tajuaa, miksi tämä oli niin kova hinta maksaa. Damon unohtaa oman katumuksensa ja heidän ystävyytensä sekä liittoutumisen Elenan, Bonnien, Meredithin ja Mattin kanssa. Kirjan lopussa Damon, Elena ja Matt ajavat etsimään Stefania.

Uusi aika: Varjosielut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demonihenget ovat vanginneet Stefanin Pimeään ulottuvuuteen, jossa ihmisorjat palvelevat vapaana vaeltavia vampyyreita ja demoneja. Vapauttaakseen vampyyrirakkaansa Elena Gilbertin on soluttauduttava tuohon pimeään maailmaan ja pyydettävä oppaakseen veljeään vihaavan Damonin.

Fell´s Chrussissa Elenan ystävät, Bonnie ja Meredith, ovat saaneet selville erittäin arvokasta tietoa. He seuraavat Elenaa Pimeään ulottuvuuteen ja joutuvat vaarallisimpaan seikkailuun.

Vaikka Damon himoitsee Elenan ruumista kuin sieluakin, Elena uskoo itsensä tämän käsiin. Mikään ei estäisi Elenaa pelastamasta Stefania. Ei edes se, että hän tuntee päivä päivältä enemmän vetoa vaaralliseen Damoniin. Elenan on pian päätettävä, kumman veljeksistä hän oikeasti haluaa.

Uusi aika: Varjosielut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vampyyrikolmiodraama saa loppuhuipentumansa tässä The Vampire Diaries kirjasarjan viimeisessä osassa. Elena Gilbert palaa pimeästä ulottuvuudesta, pelastettuaan vampyyripoikaystävänsä Stefanin. Stefanin pelastuksella oli epätavalliset seuraukset: Stefanin vampyyri veli, Damon muuttui ihmiseksi. Kolmikon täytyy tämän yllättävän käänteen ohella selvitä Fell's Churchin kaupungin vallanneista demoneista. Meredith tekee kammottavan löydön taustatutkimuksissaan ja Bonnie saa oudon kokemuksen, joka saattaa selittää kaiken hävityksen joka on meneillään. Matt kohtaa Carolinen ja samaan aikaan Elenan täytyy kohdata elämänsä tärkein kysymys: kenen vierelle hän oikeasti kuuluu? Stefanin vai Damonin? Vaikka kuinka pimeä yö onkin, aina on onnellinen loppu. Keskiyö vie Elenan, Stefanin ja Damonin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 • Kirja saatavilla maaliskuussa 2011

The Hunters: Phantom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juonta ei ole vielä julkaistu.

The Hunters: Moonsong[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juonta ei ole vielä julkaistu.

The Hunters: Eternity[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juonta ei ole vielä julkaistu.

TV-sarjan tie-in kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat kirjat ovat tie-in kirjoja Vampyyripäiväkirjat televisiosarjalle, eivätkä ole L. J. Smithin kirjoittamia.

Stefan's Diaries: Origins[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sisällissodan aikaan, loisteliaan kartanon tiloille, valtaviin rikkauksiin ja kuolettaviin salaisuuksiin sijoittuvat teos kertoo kolmesta nuoresta, jotka joutuvat polttavaan kolmiodraamaan, joka kestää ikuisuuden.

Stefan ja Damon Salvatore ovat erottamattomat, kunnes he tapaavat hurmaavan ja mysteerisen Katherinen, naisen joka kääntää heidän elämänsä ylösalaisin. Veljekset muuttuvat vihollisiksi ja kilpailevat Katherinen huomiosta, saadakseen vain selville tämän loisteliaan silkin ja kimaltelevien korujen kätkevän alleen synkän salaisuuden: Katherine on vampyyri. Ja hän aikoo muuttaa molemmat veljekset vampyyreiksi voidakseen olla heidän kanssaan - ikuisesti.

 • Kirja saatavilla 2. marraskuuta 2010.
 • Kirjan kannessa Stefanin kasvot.

Stefan's Diaries: Bloodlust[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefan ja Damon Salvatore ovat nyt vampyyreitä ja heidän täytyy kestää kohtalonsa seuraukset. He pakenevat pienestä kotikaupungistaan Mystic Fallsista, jonka vampyyrien metsästäjät ovat vallanneet ja matkustavat New Orleansiin. Stefanin paljastaessa voimansa, Damon jatkaa Katherinen suremista. Mutta New Orleans tarjoaa houkutuksia ja vaaroja. Stefan rakastuu ihmiseen ja hänen tahdonvoimansa joutuu koetukselle. Damon päätyy pahan valtaamaksi, sadistiseksi vampyyrisaalistajaksi. Stefan tietää, että hänen täytyy pelastaa veljensä, mutta maksaako se hänen uuden rakkautensa?

 • Kirja saatavilla 4. tammikuuta 2011.
 • Kirjan kannessa Damonin kasvot.

Stefan's Diaries: The Craving[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefan Salvatore on vihdoin hyväksynyt vampyyriytensä viimekuukausien selvitettyä hänen päänsä ja verenhimon laannuttua. Hän matkustaa New York Cityyn aloittaakseen uuden elämän, jossa hänen ei tarvitsisi tappaa ihmisiä selviytyäkseen. Sen sijaan Stefan ruokkii itsensä Keskuspuiston eläimillä. Mutta hiljaiselo, jonka Stefan kuvitteli, loppuu hänen törmätessään veljeensä Damoniin, joka on vakuuttanut New Yorkin hienostopiireille olevansa Italian kuninkaallisten sukua. Stefanin yrittäessä saavuttaa ihmisyyttään, Damon menettää täysin omansa. Stefan tekee mitä tahansa suojellakseen Damonia itseltään, mutta lähistöllä on myös toinen vihollinen: vampyyri, joka hamuaa kostoa kuolemasta, josta vastuussa ovat Salvatoren veljekset. Stefanin ja Damonin täytyy toimia yhdessä voittaakseen tähän asti pahimman vihollisensa.

 • Kirja saatavilla 3. toukokuuta 2011.
 • Kansikuvaa ei vielä julkaistu.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Elena Gilbert: Kirjasarjassa viitataan alituisesti Elenan näyttävän aivan enkeliltä. Hän on kaunis, hoikka, kalpea ja hänellä on pitkät vaaleat hiukset sekä siniset, "lapis Lazulin"(lasuuri kiven) väriset silmät. Elenan vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa, jonka jälkeen hän muutti tätinsä Judithin luo asumaan. Kirjasarjan aikana Elena muuttuu 'jääkuningattaresta' avarakatseisemmaksi ihmiseksi. Bonnie kommentoi Elenan päiväkirjaan Elenan ensimmäisen kuoleman jälkeen tämän olleen kaukana täydellisestä ja vaikkei hän koskaan ollutkaan enkeli, hän kuoli hyvänä ihmisenä. Elena eroaa Matt Honeycuttista koulun alkaessa, tuntien että tästä on tullut enemmän kuin yksi hänen monista kierrätettävistä poikaystävistään; Elena rakastaa tätä kuin ystävää tai veljeä. Elena on hyvä johtamaan ja aloittamaan toimintaa, mutta voi olla yliaggressiivinen. Elena on rakastunut Stefan Salvatoreen vaikka huomaa omaavansa tunteita myös Damonia kohtaan. Aluksi Stefan yritti olla huomioimatta Elenaa, koska tämä näyttää aivan Stefanin entiseltä tyttöystävältä Katherinelta, vaikka pian tajuaakin ettei heissä ole mitään samaa. Elenalle maine koulussa on tärkeää, joten hän keksii itselleen poikaystävän piilotellakseen Stefanin torjuneen hänet. Elena kuolee kirjasarjassa useita kertoja, muuttuen ihmisestä vampyyriksi ja taas ihmiseksi, joka kuitenkin omaa supervoimia. Elenalla on vahva romanssi Stefanin kanssa, joka toimiikin kirjasarjan pohjana, vaikka myöhemmissä kirjoissa Elena alkaa rakastua myös Damoniin. Kirjasarjan televisioinnissa Elenalla on ruskeat hiukset ja silmät, tummahko iho ja hänet on adoptoitu Gilbertien perheeseen. Hänet kuvataan myös mieluisempana ihmisenä kuin kirjoissa.
 • Stefan Salvatore: Stefania kuvataan kirjoissa erittäin komeaksi ja kalpeaksi ja hänellä kerrotaan olevan laineikkaat tummanruskeat hiukset, hienoluontoiset piirteet ja syvän vihreät silmät. Stefan ei ole mahdottoman pitkä, mutta kuitenkin veljeään Damonia pidempi, vaikka onkin heikompi kuin veljensä valittuaan olla juomatta ihmisverta toisin kuin veljensä. Stefan elää eläinten verellä, mutta vaihtaa usein verta Elenan kanssa. Stefan pystyy voimiensa ansiosta lukemaan erittäin nopeasti. Stefan on rakastunut Elenaan ja on valmis tekemään mitä tahansa suojellakseen tätä, vaikka tappamaan oman veljensä. Stefanilla on myös vaikeuksia luottaa Damoniin, vaikka hän syyttääkin itseään Damonin tappamisesta ja täten suorittamalla tämän muodonmuutoksen vampyyriksi. Stefan tulee kunnioitetusta suvusta ja oli isänsä suosikki ja käyttäytyi aina kuin herrasmies.
 • Damon Salvatore: Stefanin moraaliton isoveli. Kirjojen The Fury ja Dark Reunion tapahtumat kuitenkin todistavat, että hän kykenee myös lojaaliuteen ja hyväntahtoisuuteen, vaikka hänet ymmärretäänkin usein väärin. Damon on erittäin komea ja seksikäs, hänellä on mustat hiukset ja silmät, kalpea iho ja hän on hoikka, mutta lihaksikas. Muun muassa Bonnie ja Elena kuvailevat hänen olevan "melkein paremman näköinen kuin Stefan". Koko kirjasarjan ajan Damonin kuvaillaan olevan erittäin synkkä ja viettelevä persoona. Hän näyttää tunteitaan Elenaa ja Bonnieta kohtaan ja Bonnie olikin ensimmäinen, jolle Damon näytti olevansa yhä syvällä sisimmässään ihminen. Bonnien ja Damonin välillä on selvä yhteys, vaikka tämä osoittaakin enemmän huomiota Elenaa kohtaan. Damonin moraali on aina kyseenalaistettuna - ja hänen oletetaan aina olevaa aiheuttamassa pahaa. Kirjassa The Fury Katherine tarjoaa Damonille tilaisuuttaa elää kanssaan varjoissa, mutta Damon kieltäytyy ja käskee tämän "painua helvettiin". Damonia kuvaillaan äärimmäisen säälimättömäksi, mutta hän ei kuitenkaan ota vihaa liian vakavasti ja omaa synkän huumorintajun. Damonilla on syviä tunteita Elenaa kohtaan ja myöhemmissä kirjoissa paljastuu, että myös Elena on alkanut rakastua Damoniin. Koska Damon ei kerro tunteistaan kellekään, kaikki Elenan ystävät luulevat tämän vain käyttävän Elenaa hyväkseen.
 • Bonnie McCullough: Yksi Elenan parhaista ystävistä. Bonnie on pienikokoinen ja ruskeasilmäinen ja hänellä on sydämen malliset kasvot, ruskeat hiukset ja tumma iho. Bonnie on noita, ja yrittää saada selville voimiensa laajuuden ilman suurta onnistumista. Bonnie alkaa muodostaa tunteita Damonia kohtaan, vaikka pitääkin myös Mattista. Bonnien viitataan usein olevan kissanpennun söpö, pieni ja harmiton, vaikka hänellä onkin suuret psyykkiset voimat.
 • Meredith Sulez: Meredith on pitkä ja hänellä on tummat silmät, tuuheat ripset ja mustat hiukset. Elenan mukaan hän ei koskaan käytä meikkiä, koskei tarvitse sitä. Häntä kuvaillaan myös erittäin elegantiksi ja kauniiksi, rauhalliseksi ja kollektiiviseksi. Meredith vaikuttaa myös yhdeltä kaikkein herkimmältä hahmolta ja toimii myös usein "järjen äänenä".
 • Matt Honeycutt: Elenan ex-poikaystävä, joka on tyypillinen amerikkalaisnuorukainen vaaleine hiuksineen, sinisine silmileen ja ruskettuneine ihoineen. Matt on yhä hänen ja Elenan erottua hyvin suojelevainen tätä kohtaan, kateellinen Stefanille, mutta näyttää myös tunteitaan Bonnieta kohtaan. Matt on anteeksiantavainen, lojaali ja ystävällinen.
 • Caroline Forbes: Caroline on pitkä, kurvikas ja ruskettunut; kuin Voguen malli. Hänellä on laineikkaat kullanruskeat hiukset, kissamaiset kirkkaan vihreät silmät ja käyttää usein paljastavia vaatteita.
 • Alaric Saltzman: Uusi nuori historian opettaja, jonka epäiltiin olevan vampyyrintappaja, koska tämä oli tutkinut vampyyreitä ja sai selville niiden oleva oikeita. Hänellä on vaaleat hiukset, ruskeat silmät ja vaalea iho. Alaric rakastuu Meredithiin ja pari aloittaa suhteen vaikka Alaric lähteekin muualle opiskelemaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]