Vammaisratsastus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratsastusterapiaa

Vammaisratsastus (paralympialajina pararatsastus[1]) on ratsastusta, jossa ratsastaja oppii ratsastamaan vamman haitan asettemien rajoitusten puitteissa ja ne huomioiden.

Erityisryhmien ratsastuksella tarkoitetaan sellaisten henkilöiden liikuntaa, joilla on jonkin vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla oleville ratsastustunneille.

Vammaisratsastaja voi halutessaan kilpailla ja päästä hyvinkin pitkälle. Kilpaileminen aloitetaan omassa seurassa ja omalla tallilla, ja tavallisen käytännön mukaan edetään aluekilpailuihin ja kansallisiin kilpailuihin. Yleisten kilpailujen lisäksi on joitakin kehitysvammaisten omia kilpailuja. Suomessa vammaisratsastajat kilpailevat kouluratsastuksessa ja Euroopassa myös valjakkoajossa. Laji (kouluratsastus yksilö- ja joukkuelajina) on kuulunut paralympialaisten ohjelmistoon vuodesta 1996. Vuonna 2000 Marita Tevali voitti pararatsastuksessa pronssimitalin Sydneyn paralympialaisissa[2], vuonna 2012 Katja Karjalainen puolestaan hopeamitalin Lontoon paralympialaisissa[3]; Karjalainen voitti myös vuonna 2010 pronssia maailmanmestaruuskilpailuissa Kentuckyssa[2].

Erityisryhmille sopivia ratsastuksen muotoja ovat kouluratsastus, matkaratsastus, lännenratsastus, vikellys, esteratsastus ja valjakkoajo. Esteratsastus on kuitenkin vaikeaa esimerkiksi näkövammaisille tai henkilöille, joilla on ongelmia vartalon hallinnassa.

Vammaisratsastuksessa käytetään avustajia tarpeen mukaan. Vammaisratsastaja voi saada Kelalta korvausta, mikäli ratsastusta käytetään terapiamuotona. Suomessa useimmat tallit järjestävät vammaisratsastusta.

Vammaisratsastuksen harrastajamäärä on kasvamaan päin. Suomen Ratsastajainliiton mukaan Suomessa on noin 3 000 vammaisratsastajaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rio 2016: Pararatsastus Suomen Ratsastajainliitto. Arkistoitu 26.2.2018. Viitattu 25.2.2018.
  2. a b http://www.ratsastus.fi/kilpailut/tulokset/arvokisamitaleja (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. http://yle.fi/urheilu/karjalainen_ratsasti_hopealle_lontoossa/6280689
  4. Maija Kietäväinen: Vammaisratsastus yleistynyt Suomessa 6.6.2004. Verkkouutiset. Viitattu 5.12.2007. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]