Valveuni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valveuni on poikkeava tajunnantila, joka syntyy muun muassa joko osittain nukahtaessa tai vain osittain herättäessä. Monet keskushermostoa lamauttavat lääke- ja huumausaineet, kuten tramadoli, buprenorfiini ja oksikodoni, voivat suuremmilla annoksilla aiheuttaa valveunia.

Siirryttäessä valvetilasta uneen käydään läpi hypnagoginen vaihe, ja siirryttäessä unesta valvetilaan käydään läpi hypnopompinen vaihe. Näiden vaiheiden aikana ollaan siis valveen ja unen rajamailla. Tavallisesti näitä vaiheita ei tiedosta, joten ihmisen ollessa näiden vaiheiden aikana tietoinen hän näkee valveunta/on valveunessa.

Valveuneen kuuluu poikkeuksellinen tajunnantila, jossa ihminen on usein silmät auki mutta silti "unimaailmassa". Hän saattaa nähdä huoneessaan ihmisiä tai muita olentoja ja yleensä tuntee jonkun läsnäolon. Yleensä valveuni on ahdistava tila. Valveunessa ihminen on usein selällään.

Valveuneen liittyy usein unihalvaus eli tila, jossa ihminen on kyvytön liikuttamaan muuta kuin silmiään. Unihalvaukseen saattaa liittyä myös painon tunne rintakehän päällä sekä tuntemus pahansuovan olennon läsnäolosta. Ihminen voi kokea olotilan pelottavana ollen kuitenkin täysin kyvytön tekemään mitään. Joskus hän tuntee kuristuvansa, tukehtuvansa tai pelkää sydämensä pysähtyvän. Tästä on tullut sana painajainen, joka tosin nykyisin liittyy lähinnä tavallisiin pahoihin uniin.

Monia humanoidien kohtaamisia selitetään valveunien avulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]