Valtion tietokonekeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valtion tietokonekeskus (lyhenne Vtkk, lempinimi Vetski) oli valtiovarainministeriön alainen laitos, joka hoiti valtionhallinnon tietojenkäsittelytehtäviä. Vtkk perustettiin vuonna 1964. 1990-luvulla se ensin muutettiin liikelaitokseksi ja sen jälkeen yhtiöitettiin VTKK-yhtymä Oy:ksi. Vuoden 1996 alussa se fuusioitiin Tietotehdas Oy:n ja Unic Oy:n kanssa TT Tieto Oy:ksi (nyk. TietoEVRY Oyj).

Vtkk:n tehtävänä oli tarjota valtionhallinnon yksiköille niiden tarvitsemia tietotekniikkapalveluja omakustannushintaan. Näitä palveluja oli tietojärjestelmien määrittely, suunnittelu ja toteutus sekä konekeskuspalvelut. Pien- ja mikrotietokoneiden yleistyessä VTKK alkoi myös toimittaa laitteistoja asiakkailleen.

Vtkk:n suuria asiakkaita olivat muun muassa Autorekisterikeskus (ARK), sittemmin Ajoneuvohallintokeskus (AKE), nykyisin Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi), verohallinto, Väestörekisterikeskus (VRK), poliisi ja Valtiokonttori. VTKK ylläpiti valtionhallinnon suuria keskusrekistereitä kuten esimerkiksi Väestörekisteriä ja Ajoneuvorekisteriä. Valtionhallinnon yksiköillä oli VTKK:n toiminta-aikana velvollisuus käyttää VTKK:n palveluja, ellei muulle ratkaisulle ollut perusteltuja syitä, kuten omaa toteutusta, VTKK:n resurssivaikeuksia tai muuta sellaista.

Vtkk:n yhteydessä toimi tuolloin myös CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

1960-luvun lopulla Vtkk:ssa otettiin käyttöön omalla tutkimusosastolla kehitetty ohjelmointikieli, FAS. Sen pohjalta kehitettiin myös muita varusohjelmistoja, kuten käyttöjärjestelmät FASOS Nokian Mikko- ja Televan TDS-pienkoneille ja Mini-FAS PC-koneille, sekä joukko tekstieditoreita, kuten Teko, ja tietoliikenneohjelmistoja ym. FAS-järjestelmiä myytiin kehitysympäristöiksi myös jonkin verran valtionhallinnon ulkopuolelle ja ulkomaille, ainakin Norjaan.

Henkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vtkk:n henkilöstöstä ylijohtaja oli virkamies. Muut olivat toimihenkilöitä. Ylijohtajina toimivat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.