Valomestari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valomestari
Valomestari (kuvitus Keith Pollard)
Valomestari (kuvitus Keith Pollard)
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Spectacular Spider-Man #3
Henkilötiedot
Oikea nimi tohtori Edward Lansky
Status Aktiivinen
Edelliset ryhmäsidokset Kraven Saalistaja, Tarantula
Voimat Erikoisvalmisteinen puku, jonka avulla voi kontrolloida fotoneja

Valomestari, oikealta nimeltään Edward Lansky on Marvel-kustantamon luoma superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisessa Spectacular Spider-Man-lehden numerossa 3. Valomestari on pääasiallisesti Hämähäkkimiehen vihollinen.

Suomessa hahmo esiintyi ensimmäistä kertaa Hämähäkkimies-lehden numerossa 7 (1982) tarinassa Häikäistynyt Hämähäkki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward Lansky oli Empire State-yliopiston vararehtori New Yorkissa. Kaupungin päättäjät aikoivat leikata yliopiston määrärahoja, jotka olisivat vahingoittaneet pahasti yliopiston toimintaa. Välttääkseen tämän Lansky kehitteli uudenlaisen rikollisen - puvun, jolla aikoisi kiristää kaupunkia lopettamaan suunnitelmansa. Lansky sai fotoneja kontrolloivan pukunsa valmiiksi ja liittoutui pahamaineisten Tarantulan ja Kraven Saalistajan kanssa. Lanskyn suunnitelma oli kidnapata kolme tärkeää päättäjää kaupunginvaltuustosta.

Hämähäkkimies sai asiasta kuitenkin vihiä ja tuhosi tämän puvun sähkövirralla. Sähkö kuitenkin reagoi odottamattomasti ja muutti Lanskun puhtaasta fotonienergiasta koostuvaksi olennoksi, Valomestariksi.

Muutamien viikkojen jälkeen Lanskyn energia alkoi haihtua ilmaan. Lopulta hän tajusi tarvitsevansa jatkuvaa valoa itsensä koossa pitämiseen. Valomestari vannoi kostoa Hämähäkkimiehelle ja houkutteli vastustajansa neonvaloilla hylättyyn varastoon. Valomestari taisteli Hämähäkkimiehen kanssa pitkään ja lopulta latasi New Yorkin voimalat ylilataukseen aiheuttaen näin massiivisen sähkökatkoksen. Manhattanin pimentyessä katosi myös Valomestari.

Tämä ei kuitenkaan kuollut, vaan joutui nk. valoulottuvuuteen. Lopulta hän huomasi kykenevänsä pakenemaan ulottuvuudesta mikäli latasi tarpeeksi energiaansa. Valoa kontrolloiva mutantti Dazzler auttoi Valomestaria pakenemaan valoulottuvuudesta, mutta jälleen Hämähäkkimies saattoi hänet takaisin vankilaansa[1].

Jälleen Valomestari pakeni Kvasaarin kvanttirannekkeiden avulla. Koska Valomestarilla oli erikoinen linkki kvanttirannekkeisiin, hän kykeni täysin hallitsemaan Kvasaaria. Kvasaariin linkin avittamana Valomestari rakensi pian laitteen, jolla toivoi kumoamansa muutoksensa eläväksi valo-olennoksi. Vaikka mielenhallinnasta vapautunut Kvasaari ja Hämähäkkimies yrittivätkin pysäyttää Valomestarin, hän ehti käyttää laitettaan ja muuttui takaisin ihmiseksi ilman supervoimia.

Nykyään Lansky istuu vankilatuomiotaan - tosin hänellä on jo uusia suunnitelmia ja parannuksia pukunsa varalle.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lansky on älykäs mies. Hän kykeni rakentamaan fotoneja hallitsevan pukunsa miltei käden käänteessä. Lanskylla itsellään ei ole minkäänkaltaisia supervoimia (pois lukien aika, jolloin hän koostui puhtaasta valosta), vaan kaikki hänen voimansa tulevat puvusta. Puvun avulla Lansky kykenee lentämään ja absorboimaan valtavia määriä valoa tai sähköenergiaa. Tällä energialla Lansky kykenee kehittämään suojaavia kenttiä ympärilleen, luoda kiinteästä valosta koostuvia esineitä, sokaista vastustajiaan valoiskuilla etc.

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli Lansky käyttää pukuaan valottomassa paikassa, hänen voimansa vähenevät asteittain kunnes hänestä lopulta tulisi jälleen elävästä valosta koostuva olento, jolla olisi puvun kaikki ominaisuudet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämähäkkimies #7 (1982). Kustannus Oy Semic.