Valmistujaiset (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valmistujaiset
Bacalaureat
Elokuvan Valmistujaiset elokuvajuliste.
Elokuvan Valmistujaiset elokuvajuliste.
Ohjaaja Cristian Mungiu
Käsikirjoittaja Cristian Mungiu
Kuvaaja Tudor Vladimir Panduru
Leikkaaja Mircea Olteanu
Lavastaja Simona Paduretu
Pääosat Adrian Titieni
Maria Dragus
Lia Bugnar
Valmistustiedot
Valmistusmaa Romania
Tuotantoyhtiö Mobra Films
Ensi-ilta Romania 19. toukokuuta 2016
Kesto 128 minuuttia
Alkuperäiskieli romania
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Valmistujaiset (romaniaksi Bacalaureat) on Cristian Mungiun ohjaama vuonna 2016 ilmestynyt romanialainen draamaelokuva. Transylvaniassa tapahtuva elokuva kertoo lääkärin yrityksestä vaikuttaa laittomasti tyttärensä loppukokeiden tuloksiin. Elokuva osallistui vuoden 2016 Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjaan.[1] Mungiu sai Cannesissa jaetun palkinnon parhaasta ohjauksesta.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Mungiun mukaan elokuva perustui osittain hänen omiin kokemuksiinsa siitä, kun hän kuljetti lapsiaan kouluun autolla. Taustalla olivat myös hänen romanialaisista lehdistä lukemansa uutiset esimerkiksi nuoren tytön raiskauksesta keskellä päivää. Mungiu on myös kertonut perustelleensa omaa päätöstään jäädä Romaniaan samalla tavalla kuin elokuvan päähenkilö Romeo, halulla olla mukana rakentamassa parempaa yhteiskuntaa.[3] Elokuvan tuotti Mungiun oma tuotantoyhtiö Mobra Films yhteistyössä lukuisien muiden tuotantoyhtiöiden kanssa.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romeo Aldea on menestyvä 49-vuotias lääkäri, joka on palannut opintojen jälkeen romanialaiseen pieneen kotikaupunkiinsa. Harmaa ja lohduton ympäristö on vähitellen lannistanut Romeon ja hänen vaimonsa Magdan optimismin. Magda on masentunut ja Romeolla on suhde Sandran kanssa. Romeon silmäterä on hänen tyttärensä, 18-vuotias Eliza, joka on hyväksytty opiskelemaan yliopistoon Isoon-Britanniaan. Ainoa ehto on, että Aldean saa huippuarvosanat koulun päättökokeesta. Aldea joutuu seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi ennen koetta ja järkyttyy. Hän ei menesty odotetulla tavalla. Romeo on aina kieltäytynyt korruptiosta, mutta neuvottelee poliisitarkastajan, paikallisen poliitikon ja koelautakunnan puheenjohtajan kanssa saadakseen parannettua Aldean testitulosta.

Romeo suostuu siihen, että poliitikko siirretään vastapalveluksena maksansiirtoa odottavien jonon kärkeen. Hän puhuu myös Elizalle ja kehottaa tätä osallistumaan yhdessä sovittuun juoneen. Elizalla on poikaystävä Marius, josta Romeo ei pidä. Kun Romeo keskustelee Mariuksen kanssa tämä ei olen lainkaan järkyttynyt siitä, että Elizaa kohtaan hyökättiin. Eliza saa selville, että Romeolla on suhde Sandran kanssa. Hän uhkaa lopettaa kokeensa, jos Romeo ei kerro suhteestaan Magdalle, Elizan äidille ja Romeon vaimolle. Magda on jo tiennyt suhteesta ja pyytää Romeota muuttamaan kotoa. Hän suostuu kuitenkin suostuttelemaan Elizaa osallistumaan viimeiseenkin kokeeseen.

Kun Romeo menee sairaalalle häntä odottaa kaksi tutkijaa, jotka tahtovat haastatella maksansiirtoa odottavaa poliitikkoa. He kertovat, että tietävät poliitikon ja Romeon välisestä vaihtokaupasta. Elizaa ja Romeota saattavat odottaa syytteet. Romeo menee poliisilaitokselle, jossa valmistellaan epäiltyjä tunnistamista varten. Hän yrittää saada myös Mariuksen tunnistamaan epäiltyä hyökkääjää, mutta tämä kieltäytyy. Romeo ja Marius riitelevät. Eliza ei tunnista epäiltyä poliisilaitoksella ja Romeo seuraa epäiltyä epämääräiselle asuinalueelle. Romeo menee lopulta Sandran luokse. Seuraavana päivänä poliitikko on kuollut sydänkohtaukseen. Hänen rikostensa tutkintaa kuitenkin jatketaan. Romeo kohtaa Sandran. Hän kertoo, että ei tarvinnut isänsä neuvottelemaa apua, koska opettajat antoivat hänen tehdä koetta sääntöjen vastaisesti pidempään kuin varatut kolme tuntia. Eliza kertoo, että ei aio lähteä Englantiin. Romeo kertoo tutkijoille, että tulee vastaamaan heidän kysymyksiinsä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Adrian Titieni  Romeo Aldea, lääkäri  
 Maria-Victoria Dragus  Eliza Aldea, 18-vuotias opiskelija, Romeon tytär  
 Lia Bugnar  Magda  
 Mălina Manovici  Sandra  
 Vlad Ivanov  poliisitarkastaja 
 Gelu Colceag  koelautakunnan puheenjohtaja 
 Rareș Andrici  Marius  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2016 Cannesin elokuvajuhlilla, jonne se oli valittu kilpailusarjaan.[1] Mungiu sai Cannesissa jaetun palkinnon parhaasta ohjauksesta.[2] Elokuva sai kiittäviä arvioita kansainvälisiltä arvioijilta.[5][6] Godrey Cheshire piti elokuvaa mestariteoksena, uskottavana, kompleksisena ja vangitsevana tutkimuksena moraalisista valinnoista.[7] New York Timesin kriitikon A.O. Scottin mielestä Mungiun elokuva pystyy pitämään näennäisen arkisia tapahtumia kuvatessaan katsojan otteessaan kuin trilleri. Scottille elokuva on jälleen yksi osoitus uuden romanialaisen elokuvan laadusta.[8] Myös The Guardian -lehden kriitikon Peter Bradshawn mukaan elokuva näyttää, miten merkityksellistä ja puhuttelevaa uusi romanialainen elokuva on. Hän piti Mungiun elokuvaa osoituksena kyvystä käsitellä sekä ympäröivää yhteiskuntaa että isän ja tyttären välistä suhdetta hienojakoisesti. Hän vertasi elokuvan tapaa käsitellä aihettaan sekä Michael Hanekeen että Dardennen veljeksiin, joista jälkimmäiset olivat elokuvan osatuottajia.[9][10] Criterion-esseessään Bilge Ebiri toteaa, että Mungiun elokuva saa voimansa siitä, että hän ei tuomitse henkilöitä ja heidän valintojaan.[3]

Myös Suomessa kriitikot kiittivät elokuvaa.[11][12][13] Helsingin Sanomien Leena Virtanen ei kuitenkaan pitänyt elokuvaa Mungiun aiempien elokuvien veroisena, lähinnä siksi, että se kertoi keski-ikäisestä miehestä. Virtasen mielestä miehistä kertovia elokuvia ei kannata tehdä, sillä heidän tarinansa on jo nähty.[14]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Erbland, Kate: 2016 Cannes Film Festival Announces Lineup, Including New Films From Steven Spielberg, Jodie Foster and Many More www.indiewire.com. 14.4.2016. IndieWire. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 2. a b Tartaglione, Nancy: Ken Loach’s ‘I, Daniel Blake’ Takes Palme D’Or; Director Joins Double-Winners Club – Cannes deadline.com. 22.5.2016. Deadline. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 3. a b Ebiri, Bilge: Graduation: Where Are You, Romeo? www.criterion.com/. 23.5.2018. The Criterion Collection. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 4. Iulia Blaga: PRODUCTION: Cristian Mungiu Wraps Shooting for Family Photos - FilmNewEurope.com www.filmneweurope.com. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 5. Graduation 2017 www.metacritic.com. Metacritic. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 6. Graduation www.rottentomatoes.com. Rotten Tomatoes. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 7. Cheshire, Godfrey: Graduation movie review & film summary (2017) | Roger Ebert www.rogerebert.com/. rogerebert.com. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 8. Scott, A. O.: Review: ‘Graduation’ and the Anguish of Living Vicariously (Published 2017) www.nytimes.com. 6.4.2017. The New York Times. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 9. Bradshaw, Peter: Graduation review – a five-star study of grubby bureaucratic compromise www.theguardian.com. 19.5.2016. The Guardian. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 10. Bradshaw, Peter: Graduation review – a five-star tragedy of grim adult compromise www.theguardian.com. 31.3.2017. The Guardian. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)
 11. Valotie, Päivi: Elokuva-arvio: Pyhittääkö tarkoitus keinot? ts.fi. 29.12.2016. Turun Sanomat. Arkistoitu 30.12.2016. Viitattu 10.11.2020.
 12. Holm, Nina: Valmistujaiset – elokuvan arvostelu Episodi.fi. 28.12.2016. Episodi. Viitattu 10.11.2020.
 13. Selkokari, Antti: Elokuva-arvio: Valmistujaiset avaa romanialaisen lahjonnan turmelevan verkon www.aamulehti.fi. 29.12.2016. Aamulehti. Viitattu 10.11.2020.
 14. Virtanen, Leena: Elokuva-arvostelu | Mungiun uusin elokuva ei yllä edellisten tasolle www.hs.fi. 30.12.2016. Helsingin Sanomat. Viitattu 10.11.2020.