Valmet 33

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valmet-traktori
Uusia Valmet 33D -traktoreita

Valmet 33D
Teknisiä tietoja
Tyyppi maataloustraktori
Teho 37hv SAE2000 Diesel
Iskutilavuus 2685
Moottori Valmet 309D (diesel) 3-syl
Vääntömomentti 140/1200
Puristussuhde
Vaihteet 6+2
Valmistaja Valmet Tourulan tehdas 19571958, Tourula
Pituus 2,96m
Nopeus km/h 3,3–28,5
Korkeus 1,35m
Massa 1 700 kg
Kehitys
Aikaisempi malli Valmet 20
Seuraava malli Valmet 359

Valmet 33D oli vuonna 1956 Valmet 20:n jälkeen esitelty ensimmäinen Valmetin valmistama dieseltraktorimalli. Sen 309 D -moottori oli eräs ensimmäisistä kolmisylinterisistä suorasuihkutusdieseleistä. Tehoa oli 37 hv ja nimelliskierrosluku oli 2 000 r/min. Vaihteita oli kuusi eteen ja kaksi taakse. Polttoainesäiliö oli sijoitettu kytkimen ja vaihteiston väliin ja pohja oli tasainen. Pakoputki oli suunnattu ylös. Ensimmäisen myydyn Valmet 33:n sarjanumero oli 570001 ja se tilattiin 29. huhtikuuta 1957. Valmistusmäärä tällä mallilla oli 1 537 kpl.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 1955 Valmetin Linnavuoren tehdas alkoi tutkia dieselmoottorin valmistusmahdollisuuksia. Valmetin päätöksenteko lähti suoraan käyttöoloista ja -tarpeista. Dieselmoottori on varmakäyntinen ja polttoaineen ominaiskulutus on edullisempi kaasutinmoottoreihin verrattuna. Siksi päädyttiin dieseliin. Ruiskutusperiaatteeksi valittiin suoraruiskutus, jolla saavutettiin hyvä kylmäkäynnistyvyys ja polttoainetalous. jäähdytystavaksi valittiin nestejäähdytys ja sen lisäksi märät vaihdettavat sylinteriputket. Lopputuloksena näistä kauaskantoisista päätöksistä oli kolmisylinterinen Valmet 309D-moottori. Tämä moottori, tullessaan markkinoille uuden Valmet 33-mallin yhteydessä, oli erittäin moderni ja samat rakenneperiaatteet löytyvät tämänkin päivän AGCO Sisu Power-moottoreista (entinen Sisudiesel).

Samanaikaisesti Linnavuoressa alkaneen moottorikehitystyön kanssa varsinaisen traktorin kehitystyö pyörähti käyntiin myös Tourulan traktoritehtaalla. Jo Pikku-Valmetin (Valmet 20) kehitystyössä kunnostautunut Olavi Sipilä johti projektia.

Lopputulos, Valmet 33D, joka esiteltiin marraskuussa 1956 ja tuli tuotantoon seuraavana vuonna, oli tekniikaltaan ajan tasalla. Sen moottoriteho, 37 hv, oli sopiva 1 700 kg:n painoon. Vaihteistossa oli kuusi nopeutta eteenpäin ja kaksi taakse. Tuohon aikaan kilpailijoilla oli yleensä viisi nopeutta eteenpäin ja yksi peruutusvaihde. Hydraulisen, standardin mukaisen nostolaitteen nostokyky oli 1 350 kg, ja kokonaisuutena perusrakenne oli selkeä, maavara suuri ja käyttö helppoa.

Jo tässä mallissa Valmet sijoitti polttoainesäiliön runkoon kytkimen ja vaihteiston välille. Siitä saakka tämä ominaisuus on ollut tunnusomaista Valmet-traktoreille. Vakiokokoisilla 11-28 -renkailla traktori saavutti hyvän 28,5 km/h tienopeuden, millä oli selvästi kilpailijoitten yläpuolella.

Ensimmäisissä prototyypeissä ei ollut tyyppimerkintöjä. Koeajaja meni tankkaamaan dieselöljyä kaupungin huoltoasemalle. Joku traktorintuntija oli sattunut paikalle. ”Mikä tämä on, kun nimikin puuttuu?” Kierreltyään hetken koneen ympärillä mies totesi: ”Ei tämä huono kone ole, koska ruiskutuslaitteet, startti ja laturi ovat Boschin tekemiä.”

Uusi malli 1959[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

33:n edelleen kehitetty versio oli vuonna 1959 esitelty Valmet 359D. Hydrauliikassa oli erillinen kymmenen litran öljysäiliö erillään vaihteistosta. Mittarit oli nyt sijoitettu kojetauluun. Kummatkin mallit ovat lähes samannäköisiä ulkoisesti. ensimmäisissä 33D-malleissa olivat etulamput keulan sijasta sijoitettu ratin kohdalle akkukotelon kylkiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mainosvideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]