Aostanlaakso

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Valle d'Aosta)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Regione autonoma Valle d’Aosta

Région autonome Vallée d’Aoste

Flag of Valle d'Aosta.svg Valle d'Aosta-Stemma.svg
Lippu Vaakuna
Aostanlaakson sijainti Italiassa
Pääkaupunki Aosta
Väkiluku 123 978  (2006)
Väestötiheys 38 asukasta/km²
Pinta-ala 3 263 km²
Maakunnat Aluetta ei ole jaettu maakunniksi
Kuntien lukumäärä 74
Presidentti Luciano Caveri (Union Valdôtaine)
Verkkosivu www.regione.vda.it
Näkymä vuorenrinteiltä Aostan kaupunkiin.

Aostanlaakso (ital. Valle d’Aosta, ransk. Vallée d’Aoste) on Italian luoteisnurkassa oleva vuoristoinen alue, joka rajoittuu Ranskaan ja Sveitsiin. Aostanlaakso on yksi Italian 20 hallintoalueesta (regione), mutta sikäli erikoinen, että se on yksi viidestä autonomisesta alueesta (regione autonoma a statuto speciale) ja ainoa, joka ei jakaudu maakuntiin (provincia). Alue koostuu 74 kunnasta (municipale). Pääkaupunki on Aosta, jossa on noin 34 000 asukasta.

Aostanlaakso on nimensä mukaisesti pitkä, enimmäkseen länsi–itä-suuntainen laakso, joka alkaa Pojoen tasangolta ja päättyy Monte Biancolle (Mont Blanc, 4 810 metriä). Etelästä sitä rajoittaa Piemonten alueeseen Gran Paradiso -luonnonpuiston korkeat vuoret ja pohjoisesta Alppien korkeimmat huiput (esimerkiksi Monte Cervino eli Matterhorn, 4 476 m ja Monte Rosa, 4 634 m). Aostasta pääsee Ranskaan kahta reittiä: Monte Biancon tunnelia pitkin Chamonix’hin ja Pientä Sankt Bernhardin solaa pitkin Val d’Isèreen. Sveitsiin pääsee Ison Sankt Bernhardin solan tai sen alittavan maantietunnelin kautta. Aostanlaaksoa pitkin kulkee Dora Baltea -joki. Koko laakson pituudelle Ranskaan asti on valmistumassa moottoritie.milloin?

Laakson virallinen kieli on ranska, vaikka enemmistö väestöstä puhuu romaanisiin kieliin kuuluvaa arpitaanin kieltä. Joissain laaksoissa puhutaan myös saksaa. Osa laakson asukkaista on aidosti kolmikielisiä.

Tunnetuin laakson elinkeino on talviurheilu. Tunnetuimmat keskukset ovat Breuil-Cervinia, Courmayeur ja Cogne. Laaksossa on myös muutama tunnettu kasino ja terveyskylpylä.

Aostalainen ruoka on raskasta alppiruokaa. Tunnetuin aostalainen ruoka-aines on Fontina-juusto. Laaksossa valmistetaan myös viiniä, grappaa ja esimerkiksi laardia.

Aostan kaupunki on ollut tärkeä keskus jo roomalaisaikana. Hannibal toi norsunsa Italiaan ilmeisesti juuri Aostanlaakson kautta.

Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aostanlaakson hallintoalueeseen kuuluvat kunnat:[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Numerotietoa Aostanlaaksosta ITALY: Valle d'Aosta. City Population. Viitattu 15.12.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.