Valkyyria (ooppera)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkyyria
Alkuperäinen nimi Die Walküre
Säveltäjä Richard Wagner
Libretto Richard Wagner
Kieli saksa
Kantaesitys 26. kesäkuuta 1870
München
Aikajana Wagnerin oopperoista
Reininkulta / Das Rheingold Valkyyria Siegfried
1869 1870 1876

Valkyyria (Die Walküre) on toinen kaikkiaan neliosaisesta Richard Wagnerin Nibelungin sormus -oopperasarjasta.[1] Se sai ensiesityksensä 26. kesäkuuta 1870 Münchenissä[2].

Oopperan tunnetuin osa on kolmannen näytöksen johdanto-osuus ”Valkyyrioiden ratsastus”, jota esitetään usein erillisenä orkesterikappaleena ja jota on käytetty myös monissa elokuvissa taistelukuvausten taustamusiikkina, kuten Francis Ford Coppolan elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt helikopterikohtauksessa.[3][4]

 • Wotan, ylijumala, Frickan puoliso (bassobaritoni)
 • Fricka, jumalatar, Wotanin puoliso (mezzosopraano)
 • Siegmund, ihminen, Wotanin poika ja Sieglinden veli (tenori)
 • Sieglinde, ihminen, Hundingin puoliso ja Siegmundin sisar (sopraano)
 • Hunding, ihminen, Sieglinden puoliso (basso)
 • Brünnhilde, valkyyria, Wotanin ja Erdan tytär (sopraano)
 • Gerhilde, valkyyria (sopraano)
 • Ortlinde, valkyyria (sopraano)
 • Waltraute, valkyyria (mezzosopraano)
 • Schwertleite, valkyyria (mezzosopraano)
 • Helmvige, valkyyria (sopraano)
 • Roßweisse, valkyyria (mezzosopraano)

Jumala Wotan koettaa saada sormuksen puhdistettua kirouksesta ja kasvattaa kaksoset Sieglinden ja Siegmundin metsän kätköissä. Myöhemmin heidän äitinsä kuitenkin surmataan ja Sieglinde siepataan ja pakotetaan naimaan Hunding-niminen mies. Heidän häihinsä ilmestyy Wotan valepuvussa ja iskee taikavoimaisen Nothung-miekan yhden saarnen runkoon, jota kukaan ei onnistu irrottamaan puusta. Myöhemmin Siegmund pakenee vihollisiaan Hundingin taloon. Hän tapaa siellä Sieglinden, muttei tunnista siskoaan. Hunding huomaa, että Siegmund on hänen verivihollisensa Wälsenpoika, ”Sudenpentu”, ja haastaa hänet aamulla kaksintaisteluun.

Lopulta Siegmund tunnistaa siskonsa Sieglinden ja heidän välilleen puhkeaa rakkaus, ja Siegmundin onnistuu irrottaa Nothung-miekka saarnesta. Wotan lähettää tyttärensä, Brünnhilde-nimisen valkyyrian suojelemaan Siegmundia. Fricka-jumalatar kuitenkin kääntää Wotanin pään ja sanoo, että hänen ei lakien jumalana pitäisi tukea sisarusten välistä liittoa ja lopulta Wotan lähettääkin Brünnhilden auttamaan Siegmundin sijasta Hundingia.

Seuraava näytös alkaa valkyyrien ratsastuksella Valkyyriakalliolle, johon he kokoavat kaatuneiden sankareiden ruumiita. Juhla alkaa olla lähes valmis, vain Brünnhilde puuttuu, koska ”Wälsenpoika (= Siegmund) viivyttää häntä”. Yksi valkyyrioista toteaa huolisaan, että ”Taistontaatto (= Wotan) vimmastuu, jos ei Brünnhilde, suosikkitytär, ole paikalla”.

Sillä välin Brünnhilde julistaa kuolemaa Siegmundille:

»Ei elää voi kukaan ken on valkyyrian polttavan katseen nähnyt!»

- mutta liikuttuu kuitenkin Siegmundin uskollisuudesta Sieglindelle ja toimii Wotanin tahtoa vastaan sekä lupaa auttaa tätä voittamaan.

Wotan suuttuu tyttärelleen lähtien mukaan kaksintaisteluun ja taistelussa Siegmundin Nothung-miekka murtuu Wotanin keihääseen. Sigmund kuolee ja Wotan tappaa Hundingin. Brünnhilde pakenee Wotania ja ottaa Nothung-miekan palaset ja Sieglinden mukaansa. Brünnhilde eroaa Sieglindestä kertoen samalla, että hän kantaa kohdussaan maailman ihmeellisintä sankaria, Siegfriediä. Brünnhilde palaa Valhallaan ja rangaistukseksi Wotan vaivuttaa Brünnhilden uneen Valkyyriakalliolle sekä ympäröi tämän tulirenkaalla, joka suojelee häntä ja vain urhein sankari voi läpäistä sen.

 1. Valvoja, 1.1.1913, nro 5–6, s. 18. Kansalliskirjasto. Viitattu 13.7.2018.
 2. Valkyrien Den Ny Opera (tanskaksi)
 3. Osaatteko kertoa, onko olemassa/saatavilla nuotteja – – Richard Wagnerin teokselle Die Walküre (Valkyyria) Kysy kirjastonhoitajalta. Kirjastot.fi. Viitattu 2.11.2022
 4. Matti Lehtonen: Valkyyriat ratsastavat jälleen Turun Sanomat 11.2.2009. Viitattu 2.11.2022

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]