Valkosaarni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkosaarni
Fraxinus americana 002.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Öljypuukasvit Oleaceae
Suku: Saarnet Fraxinus
Laji: americana
Kaksiosainen nimi
Fraxinus americana
L.
Levinneisyyskartta
Fraxinus americana range map.svg
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Valkosaarni Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Valkosaarni Commonsissa

Valkosaarni (Fraxinus americana) on amerikkalainen saarnilaji. Valkosaarni on kotoisin itäisestä Pohjois-Amerikasta,[1] jossa sitä tavataan pohjoisessa Nova Scotiaan, lännessä Minnesotaaan, lounaassa Texasiin ja etelässä Pohjois-Floridaan asti. Euroopassa laji menestyy viljeltynä jopa lounaisimpaan Suomeen asti.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkosaarni on suuri, kesävihanta puu joka kasvaa 20–30 m, joskus jopa 50 m korkeaksi puuksi. Rungolla on ympärysmittaa 0,5–1,8 m. Kaarna on nuorella puulla sileää ja harmaata, muuttuen ryppyiseksi puun vanhetessa. Talvisilmujen väri on tummanruskea tai lähes ruskea.[1] Lehti on 20–35 cm pitkä[1] ja siinä on yhdessä tavallisimmin seitsemän, satunnaisesti viisi, yhdeksän tai 11 lehdykkää. Lehdykät ovat 5–15 (harvinaisesti 18) cm pitkiä ja 3–7,5 cm leveitä. Ne ovat päältä tummanvihreitä ja alta sinivihreitä ja valkonystyisiä, syksyllä väri vaihtuu punaiseksi, keltaiseksi tai pronssinpunaiseksi.[1] Kukat ovat pieniä, violettiin vivahtavia ja niissä ei ole terälehtiä. Hede ja emi voivat sijaita eri puissa.[1] Pölytys tapahtuu tuulen mukana. Hedelmä on siivellinen, siipi on 1,5–4 cm pitkä ja siemen 1,5–2 cm pitkä. Valkosaarni elää enintään 300-vuotiaaksi.

Nimi valkossarni tulee lehdyköiden sameanvalkoisesta alapuolesta. Se on samankaltainen kuin punasaarni (Fraxinus pennsylvanica), mikä tekee sen erottamisesta hankalaa. Valkosaarnen lehtien alapuoli on vaaleampi kuin yläpuoli, ja varpujen pinta on hilseilevä. Punasaarnen lehtien ylä- ja alapinta ovat samanvärisiä ja varvut ovat sileämpiä. Valkosaarnen lehdet ovat ruokaa monille perhosentoukille.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkosaarnen puuaines on valkoista, vahvaa ja suorajuovaista. Siitä tehdään usein baseballmailoja ja muita urheiluvälineitä[1] sekä työkalujen kädensijoja. Puuainesta käytetään paljon parkettiin ja sisustukseen.

Valkosaarni on lisäksi suosittu puistopuuna; siitä on jalostettu monia lajikkeita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Allen Coombers: Puut. WSOY 2005. s. 77.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]