Valkoperämanikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkoperämanikki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Loistopeipot Estrildidae
Suku: Manikit Lonchura
Laji: striata
Kaksiosainen nimi

Lonchura striata
(Linnaeus, 1766)[1]

Katso myös

  Valkoperämanikki Wikispeciesissä
  Valkoperämanikki Commonsissa

Valkoperämanikki (Lonchura striata)[2] on loistopeippojen heimoon kuuluva varpuslintu.

Valkoperämanikkia tavataan Intian niemimaalla, Kaakkois-Aasiassa sekä Kiinassa ja Taiwanissa. Lajia on kuvattu yleiseksi tai paikallisesti yleiseksi. Sen kannankehitys on vakaa, ja se on luokiteltu elinvoimaiseksi.[1]

Lemmikkimuotoa valkoperämanikista kutsutaan nimellä lokkipeippo (Lonchura striata domestica). Lokkipeippoa alettiin tavata Euroopan eläintarhoissa 1860-luvulla ja pian sen jälkeen se alkoi yleistyä myös lemmikkilintuharrastajien keskuudessa. Lajia oltiin jalostettu vuosia Japanissa ennen sen saapumista Eurooppaan. Lokkipeipon alkuperä on kuitenkin hämärän peitossa. Joidenkin lähteiden mukaan lokkipeippo on usean manikkilajin hybridi, mutta uudet tutkimukset ovat valoittaneet lokkipeipon olevan valkoperämanikin domestikoitu muoto. Lokkipeipon tarkka alkuperä ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti se on jalostettu Kiinassa tai Japanissa. [3]

  1. a b c Lonchura striata IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Väisänen, R. A.; Högmander, H.; Björklund, H.; Hänninen, L.; Lammin-Soila, M.; Lokki, J. & Rauste, V.: Maailman lintujen suomenkieliset nimet. 2., uudistettu painos. Helsinki: BirdLife Suomi ry, 2006. Teoksen verkkoversio.
  3. Ingvar Svanberg: Towards a cultural history of the Bengalese Finch (Lonchura domestica). Der Zoologische Garten, 15.7.2008, 77. vsk, nro 5, s. 334–344. doi:10.1016/j.zoolgart.2008.05.003. ISSN 0044-5169. Artikkelin verkkoversio.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.