Valko-Venäjän tasavaltalainen nuorisoliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valko-Venäjän tasavaltalainen nuorisoliitto (ven. Белорусский республиканский союз молодежи, lyhenne БРСМ, BRSM), on nuorisojärjestö Valko-Venäjällä. Järjestön tavoitteena on lujittaa nuorison isänmaallisuutta ja iskostaa heidän mieliinsä oikeita eettisiä arvoja. Liiton jäsenet ovat 14-31 -vuotiaita.

Vuonna 2002 perustetun järjestön toimintaperiaate on hyvin samankaltainen kuin entisen Neuvostoliiton kommunistinen puolueen nuorisojärjestö Komsomolin. Nuorisoliittoa on syytetty simputuksesta ja tyhjistä lupauksista uusien jäsenten värväämiseen. Sitä pidetään yleisesti propagandavälineenä presidentti Aleksandr Lukašenkon hallinnon pönkittämiseksi.

Synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valko-Venäjän tasavaltalainen nuorisoliitto syntyi 6. syyskuuta vuonna 2002, kun kaksi silloista nuorisojärjestöä, Valko-Venäjän nuorisoliitto ja Valko-Venäjän isänmaallinen nuorisoliitto, yhdistettiin. Valko-Venäjän nuorisoliitto oli Komsomolin suora perinteen jatkaja. Yhdistämisen takana on Aleksandr Lukašenko, joka on toiminut nykyisessä virassaan maan johdossa vuodesta 1995 lähtien. Valko-Venäjän tasavaltalainen nuorisoliitto saa runsaasti tukea Valko-Venäjän hallinnolta, pääasiassa opetusministeriöltä ja presidentin taholta.

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BRSM:lla on kolme virallista tunnusta: tunnusmerkki (käytetään mm. rintaneuloissa), lippu ja huivi. Tunnusmerkki pohjautuu Komsomolin tunnukseen (lippu, jossa Leninin pää), mutta siinä on Valko-Venäjän tunnusvärit, vihreä ja punainen sekä kullanvärinen kirjainlyhenne БРСМ. Lippu noudattaa tunnusmerkin kanssa hyvin pitkälle samaa kaavaa. Jokaisella liiton jäsenellä on myös huivi, joka on väriltään punainen vihrein reunuksin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]