Valkeala (taajama)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkeala

Valkeala

Koordinaatit: 60°56′20″N, 26°47′50″E

Valtio Suomi Suomi
Maakunta Kymenlaakso
Seutukunta Kouvolan seutukunta
Kunta Kouvola
Suuralue Valkeala
Pinta-ala
 – Maa 10,93 km²
Väkiluku 5 735
 – Väestötiheys 524,7 as./km²
Tilastotiedot koskevat taajamaa ja niiden lähteenä on Tilastokeskus. Väkiluku ja maapinta-ala ovat ajankohdan 31.12.2022 mukaiset. [[1]]


















Valkeala on taajama Kouvolassa, entisen Valkealan kunnan alueella Kymenlaaksossa. Taajama oli entisen Valkealan kunnan keskustaajama ja suurin taajama. Se koostuu Valkealan kirkonkylän ja Jokela-Niinistön taajama-alueista, jotka aikoinaan kasvoivat yhteen yhdeksi taajamaksi. Taajamassa asuu lähes 6 000 ihmistä. Sen pinta-ala on 10,93 km² ja väestöntiheys 524,7 as./km². Valkeala on nykyisen Kouvolan kaupungin toiseksi suurin ja Kymenlaakson neljänneksi suurin tilastollinen taajama.

Taajaman alueella sijaitsee kolme Kouvolan kaupunginosaa: Valkealan kirkonkylä, Niinistö ja Jokela.

Valkealan väkiluku on noussut aina siitä asti, kun Valkealan pitäjä perustettiin ja muusta Kymenlaaksosta poiketen se on kasvanut huomattavasti vielä 2000-luvulla edelleen. Kuitenkin 2010-luvulle tultaessa väestönkasvu on loppunut, mutta väkiluku ei kuitenkaan ole kääntynyt laskuun. Valkealassa asuu väestöön nähden paljon lapsiperheitä ja niitä muuttaa alueelle edelleen muualta Kouvolasta ja Kymenlaaksosta. Pääasiassa tämä muuttoliike pitää Valkealan väkilukua samalla tasolla.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa Valkealan palveluista on keskittynyt Valkealan kirkonkylälle, missä sijaitsee muun muassa Valkealan kirkko, seurakuntakeskus, kauppa (S-market Valkeala), ravintoloita, muita yksityisiä palveluita, kirjasto, koulukeskus (peruskoulun yhtenäiskoulu ja lukio) ja urheilukeskus. Osa palveluista löytyy n. 4 kilometrin päässä kirkonkylältä sijaitsevassa Jokelassa sekä Jokelantörmästä. Siellä sijaitsee mm. kauppa (S-market Jokela Valkeala), paloasema, palvelukoti ja kaksi koulua.

Valkealassa Niinistön kaupunginosan alueella, Saarenmaalla sijaitsee vuosina 1962-2006 toiminut entinen Valkealan psykiatrinen sairaala. Nykyisin erittäin huonossa kunnossa oleva sairaalarakennus on ollut jo pitkään hylättynä ilman minkäänlaista kunnossapitoa, ja se on kärsinyt huomattavasta ilkivallasta. Sairaalassa syttyi tulipalo heinäkuussa 2021.

Kaupat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealassa on kaksi S-Marketia, Kirkonkylällä ja Jokelantörmässä. Valkealan kirkonkylällä sijaitsee myös ABC-liikennemyymälä, joka uusittiin vuonna 2020. Uudistettu ABC Valkeala avattiin kokonaisuudessaan marraskuussa 2020 ja samalla sen yhteyteen tuli myös uusi autopesula.[2] ABC-asemalla sijaitsee marketin ja ravintolan lisäksi myös Valkealan Alko.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealassa on kolme peruskoulun ala-astetta, jotka sijaitsevat kirkonkylällä, Niinistössä ja Jokelassa. Valkealan kirkonkylällä on myös peruskoulun yläaste. Alakoulu eli Kirkonkylän koulu on toiminut vuodesta 2017 asti parakkikoulussa, sillä sen virallinen sisäilmaongelmista kärsinyt rakennus määrättiin käyttökieltoon ja purettiin kesällä 2018. Valkealan lukio lakkautettiin vuonna 2021. Kirkonkylälle on rakenteilla uusi koulu- ja palvelukeskus, johon tulee peruskoulun ala- ja yläasteen lisäksi myös kirjasto ja perhekeskus. Valkealan yläkoulun kanssa samassa rakennuksessa sijainnut Valkealan kirjasto on toiminut keväästä 2020 lähtien väistötiloissa entisen Osuuspankin tiloissa. Valkealan kunnantalo ja kirjasto purettiin vuonna 2020 uuden koulukeskuksen tieltä. Valkealan uuden koulukeskuksen rakennustyöt alkoi virallisesti kesällä 2021 purkamalla pieni osa Valkealan yläkoulun rakennuksesta. Uuden rakennuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2024, jonka jälkeen nykyinen yläkoulu puretaan.

Kouvolan kaupungin uuden kouluverkkosuunnitelman mukaan Valkealan kirkonkylälle tulevan yhtenäiskoulun lisäksi Jokelan tai Niinistön alueelle tulee mahdollisesti uusi ala-aste, joka yhdistää nykyiset Jokelan ja Niinistön ala-asteet.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan kirkonkylän urheilukeskuksessa sijaitsee yleisurheilukenttä, jalkapallokenttä, jäähalli, kuntopolku, hiihtolatu ja vuonna 1990 valmistunut Valkealatalo, jossa on uimahalli, liikuntahalli, kuntosali ja painisali. Jokelantörmässä sijaitsee Valkealan mailapelihalli ja Kouvolan skeittihalli. Jokelassa ja Niinistössä on myös pieniä urheilukenttiä.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokelan teollisuusalueella sijaitsee useita yrityksiä.

Liikenne ja yhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatien 15 ja Jyrääntien risteys Valkealan Niinistössä

Valkealan läpi kulkee Valtatie 15 Kotkasta Mikkeliin ja Kantatie 46 Heinolaan, jonka alkupää on Valkealan Jokelassa.

Valkealasta pääsee Kouvolan keskustaan Kouvolan seudun paikallisliikenteen linja-autolla linjalla 5.

VT15:tä parannettiin Valkealassa muun muassa 2017, jolloin Käyräjoensilta korjattiin.

Valtatie 15:lle meinataan rakentaa pyörätiet (Kouvolan) Ravikylästä Heparoon ja Jokelasta (Valkealan) ABC:n risteykseen, valtio myönsi 300 000 euroa Jokela–Kirkonkylä-välin pyörätielle. Isompana hankkeena valtatie aiotaan leventää nelikaistaiseksi Heparon ja Jokelan välillä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan taajama sijaitsee Lappalanjärven rannalla, entisen Valkealan kunnan keskiosassa. Kouvolan keskustaan on matkaa Valkealan kirkonkylältä 12 kilometriä ja Jokelasta 8 kilometriä.

Valkealan alueella sijaitsee kolme Kouvolan kaupunginosaa, Valkealan kirkonkylä, Niinistö ja Jokela. Valkeala sijaitsee Valkealan suuralueella.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taajamassa oli 5 957 asukasta 31.12.2017.

Taajaman väkiluku on ollut nousussa 2000-luvulle asti.

Asutus on Valkelassa pääsääntöisesti pientalo- ja rivitalovaltaista, mutta kirkonkylällä ja Jokelantörmässä on myös kerrostaloja.

Väestönkehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan taajaman väestönkehitys 1980–2017
Vuosi Asukkaita
1980
  
2 619
1985
  
3 353
1990
  
4 360
1995
  
4 969
2000
  
5 239
2011
  
5 984
2015
  
5 969
2017
  
5 957
Lähde: Tilastokeskus.[3]

Vuosien 1980 ja 1985 väkiluvut sisältää silloisten Valkealan kirkonkylän ja Jokelan taajamien yhteenlasketut väkiluvut. Taajamat kasvoivat yhteen 1980-luvun loppupuolella ja nimeksi tuli Jokela. Taajaman nimi muutettiin Valkealaksi 2010-luvulla.

Osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuinalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]