Valinorin Kaksi Puuta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valinorin Kaksi Puuta eli Telperion ja Laurelin ovat J. R. R. Tolkienin kirjoissa kaksi valoa hohtavaa puuta, jotka toivat valon Valinoriin muinaisina aikoina ja joiden viimeisestä kukasta ja hedelmästä luotiin Kuu ja Aurinko.

Melkorin tuhottua Kaksi Valoa, Illuinin ja Ormalin, Yavanna, kasvien vala loi Kaksi Puuta, hopeisen Telperionin ja kultaisen Laurelinin, Valinorin uudeksi valon lähteeksi. Puut kasvoivat Ezelloharin mäellä.

Noldorin ensimmäinen kuninkaan, Finwën, poika, Fëanor, täytti niiden valolla luomansa jalokivet, Silmarilit. Myöhemmin Melkor hyökkäsi hämähäkkien esi-äidin, Ungoliantin, avulla Valinoriin. Ungoliant imi kaiken valon Puista ja täytti ne myrkyllään. Yavanna onnistui kuitenkin pelastamaan Telperionin viimeisen kukan ja Laurelinin viimeisen hedelmän luoden näistä Kuun ja Auringon. Mutta todellinen Puiden valo säilyi vain Silmarilien sisällä.

Puiden seuraajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laurelinin kaltaisia puita ei Ardassa koskaan kasvanut. Mutta kun haltiat rakastivat kovasti Telperionia, Yavanna loi Tirionin kaupunkiin puun, joka muistutti kovasti Telperionia, mutta se ei hohtanut valoa. Puulle annettiin nimi Galathilion ja sen siemenistä kasvoi monia samankaltaisia puita, joista yksi, Celeborn, istutettiin Tol Eressëaan.

Toisella Ajalla yksi Celebornin vesa lahjoitettiin Númenorin asukkaille. Tuosta vesasta kasvoi Nimloth, Númenorin Valkoinen Puu. Mutta Sauronin aiheuttaman korruption seurauksena kuningas Ar-Pharazôn kaatoi sen. Isildur onnistui pelastamaan yhden Nimlothin hedelmistä. Tästä saivat alkunsa Gondorin Valkoiset Puut.