Valeri Tškalov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tškalov tapaamassa Stalinia.

Valeri Pavlovitš Tškalov (ven. Вале́рий Па́влович Чка́лов, 2. helmikuuta 190415. joulukuuta 1938) oli neuvostoliittolainen koelentäjä.

Tškalov syntyi Vasiljovon kylässä lähellä Nižni Novgorodia sepän pojaksi. Hänen äitinsä kuoli, kun hän oli kuusivuotias. Hän sai teknistä opetusta ja palasi isänsä apulaiseksi jokilaivojen höyrykattiloiden korjaajaksi ja rakentajaksi. Hän näki ensi kertaa lentokoneen vuonna 1919 ja päätti pyrkiä Puna-armeijaan. Hän sai lentäjän koulutuksen. Hän valmistui vuonna 1924 ja toimi sen jälkeen hävittäjälentäjänä.

Hän meni naimisiin vuonna 1927.

Vuonna 1930 Tškalov hakeutui koelentäjäksi. Vuosina 1936 ja 1937 hän teki useita pitkiä lentoja, muun muassa 63-tuntisen lento Moskovasta Vancouveriin. Lento ylitti pohjoisnavan. Se tehtiin Tupolev ANT-25 -koneella 18.–20. kesäkuuta 1937. Hän kehitti myös useita uusia taitolentokuvioita.

Tškalov kuoli 15. joulukuuta 1938 testatessaan Polikarpov I-180 -hävittäjän prototyyppiä. Laskussa kone törmäsi moottorin sammuttua lentokentän läheiseen voimalinjan pylvääseen. Lentokonetehdas haki syytä lentäjästä. Virallisen tutkimuksen mukaan kuitenkin koneen moottori sammui, koska siihen ei ollut asennettu jäähdytyskiduksia ja se siksi jäähtyi liikaa. Prikaatinkenraali Tškalov oli kaksinkertainen Lenin-palkinnon saaja ja Neuvostoliiton sankari. Useita teollisuuden johtajia pidätettiin (muun muassa Tomaševitš, S. Beljakin), ja Nikolai Polikarpovin ura lentokoneiden pääsuunnittelijana käytännössä päättyi tähän onnettomuuteen.