Valeri Kokov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valeri Kokov

Valeri Muhamedovitš Kokov (ven. Валерий Мухамедович Коков, 18. lokakuuta 194129. lokakuuta 2005) oli kabardibalkarialainen poliitikko ja Kabardi-Balkarian ensimmäinen presidentti.

Kokov syntyi 18. lokakuuta 1941 Tyrnyauzissa Kabardi-Balkariassa. Kokov oli Kabardi-Balkarian pitkäaikainen johtaja. Hän oli tasavallan korkeimman neuvoston puheenjohtaja vuosina 1990–1991, mikä oli tuolloin tasavallan korkein virka-asema. Vuonna 1992 tasavallalle valittiin ensimmäinen presidentti. Valinta tapahtui suoralla kansanvaalilla ja presidentiksi valittiin Kokov. Sittemmin Kokov valittiin uudelleen suorassa kansanvaalissa vuonna 1997, jolloin hän sai 98 prosenttia annetuista äänistä ja vuonna 2002, jolloin hän sai 87 prosenttia annetuista äänistä.

Hän onnistui virkakaudellaan pitämään Kabardi-Balkarian tilanteen vakaana, huolimatta läheisen Tšetšenian rauhattomasta tilanteesta.

Kokov sairasti syöpää monta vuotta ennen kuolemaansa. Hän jätti eroilmoituksensa 16. syyskuuta 2005. Hän ei antanut mitään syytä virkakautensa päättämiseen puolitoista vuotta ennen sen loppumista. Kokov pysyi presidentin virassa siihen asti, kunnes hänen seuraajansa saatiin valittua. Kaksi viikkoa Kokovin eroilmoituksen jälkeen parlamentti valitsi presidentiksi Arsen Kanokovin. Lokakuun 2005 aikana Kokovin terveydentila huononi nopeasti ja hän kuoli moskovalaisessa sairaalassa kuukausi presidentin virasta luopumisen jälkeen.

Kabardi-Balkarian vaakuna Edeltäjä:
ei ollut
Kabardi-Balkarian presidentti
1992-2005
Seuraaja:
Arsen Kanokov
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.