Val d’Isère

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Val d'Isère)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Val d’Isère
Perustiedot
Valtio: Ranskan lippu Ranska
Région: Rhône-Alpes
Departementti: Savoie
Pinta-ala: 94,39 km²
Asukasluku: 1 632 (1999)
Asukastiheys: 17 as./km²
Alueen matalin paikka: 1 785 m
Alueen korkein paikka: 3 300 m
Kaupunginjohtaja: Bernad Catelan
(2001–2008)

Val d’Isère on kunta Ranskassa Rhône-Alpesin alueella Savoien departementissa. Se sijaitsee Alpeilla Savoien historiallisessa maakunnassa. Kunta on tunnettu talviurheilukeskus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä vuorenrinteiltä Val d’Isèreen.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Val d’Isèren kylässä oli muutama maatila. Alueen laaksojen hyvätuottoiset laitumet olivat hyvälaatuisten elintarvikkeiden tuotannon perusta, ja kylän koko väestö eli maataloudesta. Tällöin lunta ei nähty kaupallisena mahdollisuutena.

Talviurheilukeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1920-luvulla kylästä ryhdyttiin rakentamaan urheilukeskusta. Vähitellen pienestä kylästä kehittyi hiihtokeskus. Nykyisin Val d’Isère on Euroopan merkittävimpiä hiihtourheilukeskuksia. Kunta muodostaa yhdessä naapurinsa Tignesin kanssa yhteistyöalueen, jota kutsutaan nimellä Espace Killy. Alueella on hiihtolatuja sekä alppihiihtäjille yhteensä 131 laskettelurinnettä yhteispituudeltaan 300 kilometriä.

Albertvillen talviolympialaisten alppihiihtolajit järjestettiin Val d’Isèressä vuonna 1992. Siellä on pidetty myös Alppihiihdon maailmancupin kilpailuja. Alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailut 2009 pidettiin Val d’Isèressä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]