Vajra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiibetinbuddhalainen vajra.

Vajra (hindiksi वज्र vajr, tiibetiksi རྡོ་རྗེ། dorje) tai salamavaltikka on vajrayana-buddhalaisuudessa esiintyvä symbolinen esine.[1] Vajra kuvastaa tantrisen polun ylivoimaisuutta, maskuliinisuutta, suurta myötätuntoa ja taitavia tekoja.[2] Vajran keskiosa ilmentää todellisuuden perimmäistä luonnetta ja sen haaroittuvat päät yleensä symboloivat vajrayana-buddhalaisuudessa tärkeitä buddhaperheitä.[1]

Vajraa käytetään soittokellon kanssa. Kello kuvastaa tällöin feminiinisyyttä, viisautta ja śūnyatāa. Yhdessä vajra ja soittekello symboloivat valaistumisen nondualistista luonnetta.[2] Seremonioissa vajraa pidellään oikeassa kädessä ja soittokelloa vasemmassa kädessä.[1]

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vajra on sanskritia ja tarkoittaa timanttia ja salamaa. Sana on sukua suomenkielisille sanoille vasara ja vaaja.[1]

Taiteessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bhutanin vaakuna.

Vajra esiintyy vajrayana-buddhalaisessa taiteessa Vajradharan, Vajrasattvan, Vajrapanin ja Mahasthamapraptan käsissä. Vajrasta on olemassa myös muunnos, johon kuuluu kaksi ristikkäin asetettua vajraa: se tunnetaan nimellä kaksoissalamavaltikka eli viśvavajra. Kaksoissalamavaltikka on Amoghasiddhin tunnus.[1] Se on kuvattu esimerkiksi Param Vir Chakra -mitalissa, joka Intian armeijan korkein mahdollinen ansiomitali (vrt. Ison-Britannian Viktorian risti tai Yhdysvaltain Medal of Honor).[3][4] Myös Bhutanin vaakunassa on kaksoissalamavaltikka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Gothóni-Māhapañña, René: Buddhalainen sanasto ja symboliikka, s. 106. Suomentanut Niinimäki, Mikael. Gaudeamus, 1990. ISBN 951-662-499-5.
  2. a b Huntington, John C.; Bangdel, Dina: The Circle of Bliss, s. 537. Serindia Publications, 2003. ISBN 9781932476019. Teoksen verkkoversio (viitattu 14.2.2017). (englanniksi)
  3. General Information - Param Vir Chakra - Know India: National Portal of India knowindia.gov.in. Arkistoitu 19.10.2020. Viitattu 25.7.2020.
  4. About Gallantry Awards | Gallantry Awards gallantryawards.gov.in. Viitattu 25.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.