Vaivero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaivero
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Suku: Vaiverot Chamaedaphne
Laji: calyculata
Kaksiosainen nimi

Chamaedaphne calyculata
(L.) Moench

Katso myös

  Vaivero Wikispeciesissä
  Vaivero Commonsissa

Vaivero (Chamaedaphne calyculata) on kanervakasvien heimoon kuuluva varpu. Se on sukunsa ainoa laji. Kasvi sisältää myrkyllistä andromedotoksiinia, kuten suokukkakin (Andromeda polifolia).

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaivero on matala varpu, jonka versot voivat kasvaa puolitoista metriä pitkiksi. Soikeat lehdet sijaitsevat vuorotellen varressa. Vaivero pitää lehtensä talvellakin, mutta saa punaruskean syysvärin. Kukat ovat valkeat, kellomaiset, halkaisijaltaan noin puoli senttimetriä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaiveroa tavataan pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeellä ja hieman siitä etelään. Sitä esiintyy Itä-Euroopasta läpi Siperian Tyynenmeren rannikolle ja Pohjois-Amerikassa Alaskasta pitkin Kanadan havumetsävyöhykettä Atlantin rannikolle. Suurten järvien ympäristössä ja Appalakeilla levinneisyysalue ulottuu tavallista etelämmäs. Euroopassa vaivero puuttuu lännestä. Lounaisimmat esiintymät ovat Itä-Puolassa ja Valko-Venäjällä. Pohjoismaista sitä tavataan vain Suomessa ja Ruotsin puolella Tornionjokilaaksossa. Niinpä sen nimi ruotsiksi on finnmyrten, "suomenmyrtti".[2][3]

Suomessa laji on yleinen maan itä- ja keskiosissa linjojen VaasaVirolahti ja OuluKuusamo välissä. Tältä alueelta lounaaseen ja pohjoiseen laji esiintyy vain paikoitellen ja on melko harvinainen. Pohjois-Lapista se puuttuu kokonaan.[4]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaivero kasvaa rämeillä ja nevoilla usein laajoina mattoina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Chamaedaphne calyculata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.8.2016. (englanniksi)
  2. Anderberg, Arne: Chamaedaphne calyculata (levinneisyyskartta) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 16.9.2008. (ruotsiksi)
  3. Oulun floora (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2009: Levinneisyyskartat (Vaivero Chamaedaphne calyculata) Kasviatlas 2009. 2010. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo. Viitattu 8.4.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]