Vainoamisharha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vainoamisharha eli vainoamisharhaluulo on harhaluulo, jossa henkilö kuvittelee jonkun henkilön, useamman henkilön tai jonkin tahon vainoavan häntä ilman todisteita sellaisesta. Vainoamisharhasta kärsivä uskoo, että vainoaja tekee hänelle pahaa ja että pahan tapahtuminen on vain ajan kysymys. Vainoamisharhasta kärsivä uskoo, että vainoajan tarkoituksena on tehdä hänelle pahaa. Vainoamisharhassa henkilö myös uskoo, että vainoaja tekee erilaisia asioita hänen tietämättään, kuten esimerkiksi käy myrkyttämässä hänen ruokiaan. Vainoamisharhat ovat sisällöiltään hyvin monimuotoisia ja vaihtelevat mahdollisesta vaikkakin epätodennäköisestä täysin mahdottomaan ja eriskummalliseen.

Vainoamisharhassa vainoajaksi saattaa valikoitua esimerkiksi joku, jonka kanssa henkilö on ollut runsaasti tekemisissä, kuten kaveri, tyttö-/poikaystävä tai vanhempi. Vainoamisharhasta kärsivä muuttuu vihamieliseksi vainoajaansa kohtaan. Toisaalta vainoajaksi voi valikoitua jokin taho, kuten esimerkiksi FBI tai CIA. Vainoamisharha sisältää seuratuksi ja jahdatuksi joutumisen tunteita. Vainoamisharha sisältää myös vakoilluksi, valvotuksi ja tarkkailluksi joutumisen tunteita, joihin liittyvät nykyaikana puhelimet, kamerat ja kuuntelulaitteet. Vainoamisharhasta kärsivä saattaa ottaa yhteyttä viranomaisiin, kuten poliisiin, tai taloyhtiön isännöitsijään, jotta vainoaminen loppuisi tai vainoaja saisi rangaistuksen teoistaan.

Tyypillisiä piirteitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vainoamisharha tuottaa siitä kärsivälle suurta ahdistusta ja pelkoa. Vainoamisharhasta kärsivän voi olla vaikea luottaa kehenkään. Vainoamisharhasta kärsivä saattaa uskoa myös muiden muodostamaan salaliittoon. Vainoamisharhasta kärsivä saattaa pysytellä kotona, haluta asentaa useita lukkoja oveensa ja kotinsa ulkopuolella liikkuessa olla varuillaan ja kurkkia olkansa yli, että seuraako vainoaja häntä. Tällainen voi vaikeuttaa arkiasioista, kuten kaupassa käymisestä tai työmatkoista selviytymistä huomattavasti. Vainoamisharhasta kärsivän oleminen työpaikalla voi olla henkisesti kuormittavaa, kun vainoaja saattaa milloin tahansa ilmestyä työpaikalle. Vainoamisharhasta kärsivä saattaa uskoa, että vainoaja on myrkyttänyt hänen ruokansa, mikä vaikeuttaa syömistä. Henkilö saattaa esimerkiksi ostaa erityisen pakattuja tai yksittäispakattuja elintarvikkeita, jotta hän voi olla varma, ettei elintarvikkeisiin ole lisätty myrkkyä.

Tarkkailluksi joutuminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vainoamisharhaan voi sisältyä myös sellaisia piirteitä, että siitä kärsivän puhelinta salakuunnellaan tai että hänen asunnossaan on valvontakameroita tai kuuntelulaitteita, joilla vainoaja tarkkailee häntä. Vainoamisharhasta kärsivä yrittää usein selittää, milloin valvontakamerat tai kuuntelulaitteet on hänen asuntoonsa käyty asentamassa. Vainoamisharhasta kärsivä saattaa teipata piiloon puhelimensa kameran ja tietokoneensa webbikameran linssin, jotta vainoaja ei voisi tarkkailla häntä näiden kameroiden kautta. Nykyaikana vainoamisharhasta kärsivä saattaa myös uskoa, että vainoaja kykenee murtautumaan hänen tietokoneeseensa tai sähköpostiinsa. Vainoamisharhasta kärsivä saattaa asua pimeässä asunnossa pelätessään, että jos hän sytyttäisi valot, tällöin vainoaja näkisi hänet kameroiden kautta, tai istua peitto päällensä kiedottuna ajatellen, että hän on peiton alla vainoajalta turvassa.

Vainoamisharha on yleinen oire skitsofreniassa (paranoidinen skitsofrenia). Vainoamisharhaa esiintyy myös harhaluuloisuushäiriössä. Skitsofreniassa vainoamisharhan sisältö saattaa olla eriskummallisempi, ulkopuolisen näkökulmasta mahdoton, kuin harhaluuloisuushäiriössä, jossa vainoamisharhan sisältö saattaisi olla mahdollisempi, joskin hyvin epätodennäköinen. Harhaluuloisuushäiriön vainoamisharhassa vainoajaksi tunnistetaan yleensä selkeästi joku henkilö. Sen sijaan skitsofreniassa vainoamisharhaan saattaa sisältyä esimerkiksi maapallon ulkopuolista elämää tai satelliiteista tai muualta avaruudesta vaikuttamista esimerkiksi jonkinlaisin sätein. Skitsofrenian vainoamisharhaan saattaa sisältyä myös harha ihon alle asennetusta seurantalaitteesta, jonka asentamisesta ei ole jäänyt minkäänlaisia jälkiä (arpia).

Oikeudellinen näkökulma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vainoamisharhasta kärsivä saattaa tehdä poliisille rikosilmoituksen vainoamisesta. Osa vainoamisesta tehdyistä rikosilmoituksista on vääriä ilmiantoja vainoamisharhoista kärsimisen vuoksi (mielenterveystapaus).