Vainiokehräjäkälät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vainiokehräjäkälät
Vainiokehräjäkälä (Protoparmeliopsis muralis)
Vainiokehräjäkälä (Protoparmeliopsis muralis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Alakaari: Pezizomycotina
Luokka: Lecanoromycetes
Alaluokka: Lecanoromycetidae
Lahko: Maljajäkälät Lecanorales
Heimo: Kehräjäkälät Lecanorales
Suku: Vainiokehräjäkälät Protoparmeliopsis[1]
M.Choisy
Katso myös

  Vainiokehräjäkälät Wikispeciesissä
  Vainiokehräjäkälät Commonsissa

Vainiokehräjäkälät (Protoparmeliopsis) on kehräjäkälien heimoon kuuluva suku. Suvun lajit ovat muodoltaan rupimaisia tai lehtimäisiä. Reunoilla on liuskoja, jotka ovat säteittäisiä. Väri on keltaisen sävyinen, kellanruskea tai harmaanvihreä. Kotelomaljat ovat ruskeita. Sekovarren sisällä on kuromapulloja, joissa on lieriön muotoisia kuroumia. Vainiokehräjäkälät kasvavat enimmäkseen kivien päällä. Sukuun kuuluvia lajeja ovat tyrskykehräjäkälä (P. achariana), riuttakehräjäkälä (P. laatokkaënsis), kaarrekehräjäkälä (P. macrocyclos) ja vainiokehräjäkälä (P. muralis). Vainiokehräjäkälien leväosakkaana toimii viherlevä (Trebouxia) ja jäkäläaineena eli sekundaarisena aineenvaihduntatuotteena esiintyy aina usniinihappoa (C18H16O7).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fungal Database Nomenclature and Species Banks Myco Bank. 24.5.2014. International Mycological Association. Viitattu 17.10.2014. (englanniksi)
  2. Soili Stemroos, Teuvo Ahti, Katileena Lohtander, Leena Myllys: ”Vainiokehräjäkälät”, Suomen jäkäläopas, s. 379. Helsinki: Luonnontieteellisen Keskusmuseon Kasvimuseo, 2011. ISBN 978-952-10-6804-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]