Vailainen kirjaimisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vain tavumerkkejä.

Vailainen kirjaimisto[1] on Liberiassa ja Sierra Leonessa puhuttua mandelaista vain kieltä varten laadittu omaperäinen tavukirjoitusjärjestelmä.

Vailaisen kirjaimiston loi vuoden 1833 tienoilla Momolu Duwalu Bukele, joka tunsi ennestään latinalaisen ja arabialaisen kirjaimiston. Ne eivät kuitenkaan ole suoraan vaikuttaneet sen kehitykseen. Arabialaisesta kirjoituksesta lainattu piirre on ehkä tarkkeiden käyttö. Eräät merkit lienevät alkuperältään piktografisia tai ideografisia. Ne saattavat perustua aikaisempaan kuvakirjoitukseen, joka ei ole säilynyt.[2] Mahdollisena esikuvana on mainittu myös cherokeen tavukirjoitus[3].

1800–1900-lukujen aikana vain kirjoitusjärjestelmään tehtiin useita muutoksia. Yksinkertaistettu merkistö luotiin vuonna 1900. Siihen kuuluu 212 tavumerkkiä, joista osa on yksinkertaisia ja osa tarkkeilla varustettuja yhdysmerkkejä. Kirjoituksen suunta on vasemmalta oikealle.[2]

Vailainen kirjaimisto luotiin alun perin rituaalitarkoituksia varten. Sitä käytettiin myös yksityisessä kirjeenvaihdossa, kansanperinteen muistiinpanoissa sekä Raamatun ja Koraanin tekstien käännöksissä. Kirjaimisto vaikutti menden, kpellen, loman ja bassan omaperäisten kirjoitusjärjestelmien kehitykseen.[2] Vailainen kirjaimisto on edelleen käytössä, ja vuonna 2003 sillä julkaistiin Uusi testamentti[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suositukset: Kirjoitusjärjestelmien nimiä suomeksi Kotoistus.fi. Viitattu 7.10.2014.
  2. a b c Afrika: entsiklopeditšeski slovar, tom 1, s. 388. Moskva: Sovetskaja entsiklopedija, 1986.
  3. a b Slager, Tim: A Brief Summary of Liberian Indigenous Scripts Christian Education Foundation of Liberia. Viitattu 27.10.2019.