Vahtimestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee siviilialojen vahtimestareita. Vahtimestari on ollut myös ratsuväen sotilasarvo.
Hotellin vahtimestari

Vahtimestari on henkilö, joka työskentelee esimerkiksi viraston, laitoksen tai yrityksen palveluksessa ja huolehtii tehtävistä kuten postin jakelusta, monistuksesta, kulunvalvonnasta ja vierailijoiden opastuksesta.[1]

Ammattinimikkeenä vahtimestari tarkoittaa henkilöä, joka suorittaa erilaisten tilojen vartiointia, vieraiden vastaanottoa ja järjestyksen ylläpitoa, ja joka ei ole vartija tai järjestyksenvalvoja.

Vahtimestari voi työskennellä esimerkiksi sairaalassa tai terveyskeskuksessa, jolloin hänen työtehtävänsä koostuvat pääasiassa asiakaspalvelusta (puhelimitse ja työpisteen äärellä) ja mahdollisesti myös potilaskuljetuksista eri osastojen välillä. Turvallisuudesta vastaavat yleensä vartijat. Vahtimestarille saattaa kuulua myös postitus sekä saapuvan postin jakaminen laitoksessa eri osastoille, puhelinvaihteen hoito sekä esimerkiksi toimistoteknisten laitteiden kunnossapitoon liittyvät asiat, kuten huoltotilaukset.[2] Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa vahtimestari ei myöskään yleensä huolehdi kiinteistön hoidosta, vaan sen hoitavat talonmiehet. Ne vahtimestarit, jotka työskentelevät muualla kuin laitoksissa saattavat huolehtia myös talonmiehen tehtävistä, sekä pintapuolisesta siisteydestä tiloissa. Kyseisiä tehtäviä hoitavasta henkilöstä voidaan joissain yhteyksissä käyttää myös nimikettä virastomestari. Ravintoloissa toimivat "portsarit" (ransk. portier) eli eteisvahtimestarit.

Nykyään vahtimestarin tehtäviä yhä useammissa yrityksissä hoitaa vartija, esimerkiksi sairaaloissa, hotelleissa, ja teollisuusyrityksissä vartijat ovat korvanneet vahtimestarit useissa paikoissa.

Vahtimestareita kutsutaan julkisen sektorin hallinnossa usein virastomestareiksi. Myös alan koulutusta annetaan nimellä virastomestarin ammattitutkinto. Muita nimityksiä ovat aulapalveluhenkilö tai toimistoisäntä tai -emäntä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: vahtimestari. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus.
  2. a b Virastomestarin ammattitutkinto Edupoli. Viitattu 18.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.