Vaasan rantapuisto (Nelimarkka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaasan rantapuisto on taiteilija Eero Nelimarkan öljyvärityö kankaalle vuodelta 1917. Teos on kooltaan 47×46 cm. Se kuuluu Ateneumin taidemuseon Ester ja Jalo Sihtolan kokoelmiin.

Eero Nelimarkka vietti osan kesästä 1917 Vaasassa veljensä luona, jonka puistossa tämä Vaasan rantapuistomaisema -työ syntyi.[1]On sanottu, että Nelimarkan puukuvat ovat kuvia rinnakkain kasvavista puuyksilöistä eikä niinkään kuvia maisemista. Tämä siksi, että niissä huomio kiinnittyy ensisijaisesti puihin. Maalauksen keskiössä ovat elävät puut. Ne ovat kallellaan, suoria, vänkyröitä, paksuja tai ohuita. Nelimarkka myös pelkisti väripintoja enemmän ja käytti värejä niukemmin 1910-luvun loppupuolen töissään kuin muulloin. Hänen tiedetään ihailleen Helene Schjerfbeckiä, jonka taidetta tämä tyyli hieman muistuttaa.[2]

Ateneumin taidemuseon Ester ja Jalo Sihtolan kokoelmaan kuuluu Nelimarkan kaksi samana kesänä maalaamaa rantamaisemaa puineen: Vaasan rantapuisto ja Jokimaisema Kauhavalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaasan rantapuistoArkistoitu kopio Valtion taidemuseo. Arkistoitu 16.1.2014. Viitattu 5.4.2013.
  2. Ojanperä, Riitta: Insinöörin rakkaus – Ester ja Jalo Sihtolan lahjoituskokoelma, s. 82. Ateneumin taidemuseo, 2003. ISBN 951-53-2530-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Vaasan rantapuisto. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)