Vaasan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaasan kirkko
Trefaldighetskyrkan
Sijainti Kirkkopuistikko, Vaasa
Seurakunta Vaasan suomalainen seurakunta ja Vasa svenska församling
Rakentamisvuosi 1869[1]
Suunnittelija Carl Axel Setterberg[1]
Materiaali tiili
Istumapaikkoja 900
Tyylisuunta englantilainen gotiikka
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Vaasan kirkko (ruots. Trefaldighetskyrkan), on arkkitehti Carl Axel Setterbergin suunnittelema kirkko Vaasan keskustassa.[2]

Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1862, mutta se valmistui kokonaan vasta vuonna 1869, jolloin se vihittiin virallisesti käyttöön.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl Axel Setterberg teki alustavat suunnitelmat ja kustannusarviot kirkolle vuonna 1857. Piirustukset hyväksyttiin seuraavana vuonna tiettyjen muutosten jälkeen.[2] Ensimmäinen hartaustilaisuus järjestettiin kirkossa vuonna 1862, minkä jälkeen sen lähes jatkuva käyttö alkoi.[2] Se kuitenkin vihittiin virallisesti käyttöön vasta 5. syyskuuta 1869, sillä kirkon lopputarkastus ja irtaimiston sekä sisärakenteiden valmiiksi saaminen viivästyi.[3]

Vaasan kirkko haluttiin keskeiselle paikalle kaupungin muuttaessa nykyiselle paikalleen Vaasan palon jälkeen ja siitä haluttiin luoda yksi uudelleenrakennetun kaupungin selvistä monumentaaleista.

Kirkko peruskorjattiin vuosina 1960–1961[3][2] ja entisöitiin laajasti vuonna 2000.

Arkkitehtuuri ja sisätilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaasan kirkko on kolmilaivainen pitkäkirkko. Tyyliltään kirkko edustaa lähinnä englantilaista gotiikkaa. Kirkosta löytyy kolme alttaritaulua: Albert Edelfeltin maalaama Paimenten kumarrus, R.W. Ekmanin työ Pyhä ehtoollinen sekä Louis Sparren teos Kristuksen hautaaminen.[1][3]

Vaasan kirkon kirkkosalissa ja lehtereillä on yhteensä noin 900 istumapaikkaa ja alakerran kryptassa 130. Kirkon 45-äänikertaiset pääurut on hankittu vuonna 1975 ja ne ovat tanskalaisen yrityksen Marcussen & Sønin valmistamat.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Vaasan kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
  2. a b c d Aimo Wuorinen: Vaasan evankelis-luterilaiset kirkot ja seurakunnat kaupungin palon jälkeisenä aikana, s. 23–31, 48–52, 266. Vaasan evankelis-luterilaiset seurakunnat, 1968.
  3. a b c Ossi Jäkärä (toim.): Paimenten kumarrus – Vaasan seurakuntaelämää ja kirkkotaidetta kuvien kertomana, s. 115–120. Vaasan evankelis-luterilaiset seurakunnat, 1993. ISBN 952-90-5033-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.