Vaaleanpunaisen pantterin jäljillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaaleanpunaisen pantterin jäljillä
Trail of the Pink Panther
Ohjaaja Blake Edwards
Käsikirjoittaja
Tuottaja Blake Edwards
Säveltäjä Henry Mancini
Kuvaaja Dick Bush
Leikkaaja Alan Jones
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Blake Edwards Entertainment
Levittäjä United Artists
Netflix
Ensi-ilta 1982
Kesto 96 min.
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Vaaleanpunaisen pantterin kirous
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vaaleanpunaisen pantterin jäljillä on vuonna 1982 ensi-iltansa saanut Vaaleanpunainen pantteri -sarjan elokuva. Se on järjestyksessään sarjan kuudes. Elokuva tehtiin edesmenneen, aikaisemmissa Pantteri-elokuvissa esiintyneen Peter Sellersin muistoksi. Vaaleanpunaisen pantterin jäljillä koostuu lähinnä aikaisemmista elokuvista pois leikatuista kohtauksista, joilla saatiin myös Sellersin esittämä komisario Clouseau mukaan elokuvaan vielä kerran.[1] Sellersiä lukuun ottamatta mukana elokuvassa on joukko vanhoja Pantteri-sarjan näyttelijöitä, kuten Herbert Lom, Burt Kwouk, Graham Stark, sekä André Maranne. Elokuvaa tuotettiin samaan aikaan kuin sen jatko-osaa Vaaleanpunaisen pantterin kirous.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa palataan taas kerran elokuvasarjan alkulähteille, sillä filmin alussa arvokas timantti nimeltä Vaaleanpunainen pantteri varastetaan. Kömpelö ranskalaisetsivä Jacques Clouseau alkaa tutkia jälleen tapausta ja epäilykset kohdistuvat jo kolmannen kerran Vaaleanpunaisen pantterin historiassa Sir Charles Lyttoniin (David Niven), jota Clouseau lähtee etsimään Englannista. Matkalla hänen lentokoneensa kuitenkin haaksirikkoutuu ja Clouseau katoaa salaperäisesti jälkiä jättämättä. Yleisesti Clouseaun uskotaan kuolleen, mutta toimittaja Marie Jouvet (Joanna Lumley) epäilee Clouseaun olevan hengissä ja piileskelevän jossakin.

Jouvet haastattelee Clouseaun ystäviä ja vihamiehiä, jotka muistelevat Clouseauta ja kertovat hänen elämänsä vaiheista. Haastateltavina ovat mm. Clouseaun kiinalainen miespalvelija Cato Fong (Burt Kwouk), ylikomisario ja Clouseaun esimies Charles Dreyfus (Herbert Lom), Clousean isä (Richard Mulligan) ja Clouseaun entinen avustaja Hercule Lajoy (Graham Stark). Ääneen pääsevät myös Clouseaun useiden epäilysten kohde, herrasmiesvaras Lytton (David Niven) ja tämän nykyinen ja Clouseaun entinen vaimo (Capucine).

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Sellers  Jacques Clouseau (arkistomateriaalia)  
 David Niven  Sir Charles Litton  
 Herbert Lom  Charles Dreyfus  
 Richard Mulligan  Clouseaun isä  
 Joanna Lumley  Marie Jouvet  
 Capucine  Lady Simone Litton  
 Robert Loggia  Bruno Langois  
 Harvey Korman  professori Auguste Balls (arkistomateriaalia)  
 Burt Kwouk  Cato Fong  
 Graham Stark  Hercule Lajoy  
 Peter Arne  eversti Bufoni  
 André Maranne  Francois Duval  
 Ronald Fraser  tohtori Longet  
 Leonard Rossiter  Quinlan (arkistomateriaalia)  
 Marne Maitland  Lasorde  
 William Hootkins  taksinkuljettaja  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Asko Alanen sanoo itse elokuvan tarjoavan paljon ennennäkemätöntä törmäilyä, mutta hänestä kehyskertomus haastatteluineen ei toimi. Hän antaa elokuvalle kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[2] VideoHound’s Golden Movie Retriever antaa elokuvalle kaksi tähteä neljästä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Trail of the Pink Panther[vanhentunut linkki], VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 14.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.