Volkssturmgewehr 1-5

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta VG 1-5)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkssturmgewehr 1-5
Tyyppi Itselataava kivääri
Valmistaja Useita valmistajia
Valmistusmaa  Saksa
Valmistusvuodet 1945
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 7,92x33 mm Kurz
Aseen pituus 960 mm
Piipun pituus 380 mm
Paino (tyhjänä) 4,27 kiloa
Lipas Tankolipas
Kapasiteetti 30 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus 685 m/s
Tehokas kantama Tehokas kantama 300 metriä.

Volkssturmgewehr 1-5 (VG 1-5, tunnetaan myös nimillä Versuchs-Gerät 1-5 ja Gustloff) oli saksalainen toisen maailmansodan aikainen itselataava kivääri. Ase suunniteltiin mahdollisimman yksinkertaiseksi ja helposti valmistettavaksi. Sen pääkäyttäjäkunnan muodostivat puolisotilaalliset Volkssturm-joukot.

Volkssturmgewehr 1-5:n kehitti Gustloff-Werken suunnittelija Karl Barnitzke[1] osana primitiivisten aseiden ohjelmaa vuonna 1944. Ohjelman tavoite oli luoda yksinkertaisia ja nopeasti valmistettavia aseita, joita Liittoutuneiden sotatoimien johdosta romahtanut ja materiaalipulasta kärsivä Saksan teollisuus pystyisi valmistamaan. Ase käytti samaa lipasta ja patruunaa kuin monimutkaisempi Sturmgewehr 44 -rynnäkkökivääri. Muilta osin ase muistutti rakenteeltaan enemmän itselataavaa pistoolia kuin rynnäkkökivääriä.

Volkssturmgewehr 1-5:n valmistus alkoi tammikuussa 1945 ja sodan loppuun mennessä sitä ehdittiin valmistaa noin 10 000 kappaletta.

Saksalaiset Volkssturm-joukot ovat asemissa Oderjoen rannalla. Kuvassa vasemmalla oleva "sotilas" pitää kädessään Volkssturmgewehr 1-5 -kivääriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Volkssturmgewehr 1-5