V. Volodarski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
V. Volodarski.

V. Volodarski (ven. В. Волода́рский, oikealta nimeltään Moisei Markovitš Goldstein, ven. Моисе́й Ма́ркович Гольдште́йн; 189120. kesäkuuta 1918) oli venäläinen vallankumouksellinen.

Volodarski syntyi nykyisen Ukrainan Hmelnytskyin alueen Ostropolin kylässä juutalaisen käsityöläisen perheeseen. Vuonna 1905 hän liittyi sosiaalidemokraattiseen juutalaisjärjestöön Bundiin ja myöhemmin osallistui menševikkien toimintaan. Vuonna 1911 karkotettiin Arkangelin lääniin ja vuonna 1913 muutti Yhdysvaltoihin.[1] Ensimmäisen maailmansodan aikana julkaisi Novyi Mir -nimistä lehteä yhdessä Trotskin ja Buharinin kanssa.

Helmikuun vallankumouksen jälkeen Volodarski palasi Venäjälle ja liittyi bolševikkipuolueeseen. Hän toimi puolueen Pietarin komitean ja Pietarin neuvoston puhemiehistön jäsenenä sekä osallistui aktiivisesti lokakuun vallankumoukseen. Sen jälkeen hän toimi lehdistö-, propaganda- ja agitaatiokomissaarina sekä Pietarin Krasnaja gazeta -lehden toimittajana. Volodarski osallistui neuvostojen 2.–4. edustajakoukseen ja valittiin yleisvenäläisen toimeenpanevan keskuskomitean jäseneksi.[1] 20.6.1918 sosialistivallankumouksellinen Grigori Semjonov ampui hänet matkalla joukkokoukseen.

Volodarski on haudattu Pietarin Mars-kentälle.[1] Neuvostoliitossa hänen mukaansa nimettiin asutuskeskuksia, katuja ja muita kohteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bolšaja Sovetskaja Entsilopedija, tom 5, s. 322. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1971.