Välisara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Välisara
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: distans
Kaksiosainen nimi

Carex distans
L.

Katso myös

  Välisara Wikispeciesissä
  Välisara Commonsissa

Välisaran kaaviokuva

Välisara (Carex distans) on sarakasvien heimoon kuuluva matalahko kasvilaji. Välisara kasvaa yleensä korkeintaan 40 cm korkeaksi ja se on kasvutavaltaan tiheään mätästävä. Välisaran varret ovat pystyjä ja lehtien tyvitupet ovat ruskeankeltaisia. Lehdet ovat sileitä ja harmaanvihertäviä sekä selvästi vartta lyhyempiä.

Välisara on erilaistähkäinen saralaji, ja sen kukinto koostuu yhdestä hedetähkästä sekä kahdesta tai kolmesta emitähkästä. Emitähkien tukilehdet ovat hyvin kehittyneitä ja muistuttavat tavallisia kasvulehtiä. Emitähkät ovat melko harvakukkaisia ja pystyjä sekä selvästi erillään toisistaan. Emikukat ovat kolmeluottisia. Tähkäsuomut ovat teräväkärkisiä sekä väriltään ruskehtavia ja vihreän keskisuonen omaavia. Pullakot ovat väriltään kellanvihreitä tai kellanruskeita, kaksi karkeapiirteistä suonta ja selvän suuodan omaavia.

Välisara kasvaa harvakseltaan merenrantaniityillä. Suomessa välisaraa kasvaa vain Ahvenanmaalla.

Välisara on melko omannäköisensä saralaji, ja se muistuttaa eniten täpläsaraa (Carex punctata). Täpläsaran lehdet ovat kuitenkin pidemmät, suunnilleen varrenpituiset ja pullakot suonettomat. Täpläsaran pullakot tulevat tuleentuessaan myös pienitäpläisiksi.

Ensimmäisen kerran välisara on löydetty Gotlannista, ja tuo löytö on julkaistu vuonna 1803.

  1. Lansdown, R.V.: Carex distans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)