Väittely pyhästä sakramentista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rafael, Väittely pyhästä sakramentista, 1509-1510.

Väittely pyhästä sakramentista (ital. La disputa del sacramento eli La Disputa) on eräs renessanssimaalari Rafaelin tunnetuimpia freskomaalauksia. Se on maalattu vuosien 1509 ja 1510 välillä.

Fresko sijaitsee Stanze di Raffaello -nimellä tunnetuissa huoneissa Apostolisessa palatsissa Vatikaanissa. Huone nimeltä Stanza della Segnatura oli rakennuksen ensimmäinen, johon Rafael maalasi freskoja, ja Väittely pyhästä sakramentista huoneen ensimmäinen maalaus. Sen jälkeen Rafael maalasi vastapäätä sijaitsevan freskon, joka tunnetaan nimellä Ateenan koulu. Rafael maalasi freskot paavi Julius II:n pyynnöstä.

Fresko esittää nimensä mukaisesti teologista väittelyä ehtoollisen merkityksestä. Se kattaa sekä taivaan että maan. Taivaallisella tasolla ovat keskellä Kristus, Neitsyt Maria ja Johannes Kastaja, ja heidän ympärillään erilaisia raamatullisia hahmoja, kuten Aadam, Mooses ja Jaakob. Kristuksen yläpuolella on Isä Jumala. Maanpäällisellä tasolla on alttari, jolla on monstranssi eli ehtoollisleipäteline. Alttarin ympärillä on suuri joukko teologeja, jotka väittelevät ehtoollisen transsubstantiaatio-opista;[1] mukana ovat muun muassa paavit Julius II ja Sixtus IV sekä Girolamo Savonarola. Myös Dante Alighieri on maalattu freskoon; hän on suoraan Sixtuksen takana, päässään seppele, joka symboloi hänen suuruuttaan kirjailijana.[1] Vasemmanpuoleisessa nurkassa on kaljupäinen kirjaa lukeva mies; tämä on Rafaelin opettaja, tunnettu renessanssiarkkitehti Donato Bramante.

Yksityiskohtia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Adams, Laurie Schneider: Italian Renaissance Art, s. 344-346. Boulder: Westview Press, 2001. ISBN 0813336902.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]