Vääksyn rullarata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vääksyn rullarata oli Asikkalassa Vääksynharjun kannaksella Vesijärven kanavan länsipuolella sijainnut tukkiensiirtorata, joka oli käytössä vuosina 18771898.

Rataa käyttivät vuonna 1870 perustettu Lahden saha ja vuonna 1874 perustettu Vesijärven saha. Sahat kuljettivat aluksi tukkinsa viereisen vuonna 1871 valmistuneen Vesijärven kanavan kautta nippu-uittona tai erikoisrakenteisissa proomuissa. Koska tämä oli hidasta ja aiheutti lisäkustannuksia, päättivät sahat rakentaa kanavan viereen rullaradan. Esikuvina olivat Tampereella Pispalanharjun yli vuosina 1869 ja 1875 rakennetut vastaavanlaiset siirtolaitteet.

Rullarata rakennettiin talvella 1877 ja sen rakennutti Vesijärven sahan omistanut August Fellman. Tukit nostettiin Päijänteen rannasta 12 hevosvoiman höyrykoneen vetämien kettinkien avulla 400 metrin matkan Vääksynharjun laelle, jossa sijaitsi myös radan tiilinen konehuone. Täältä tukit laskivat painovoimalla rullarataa pitkin alas Vesijärven rantaan, jossa ne koottiin hinattavaksi lautaksi. Tällä osuudella sijaitsi myös kaksi puusiltaa, joita pitkin harjulla kulkevat maantiet ylittivät radan. Radalla voitiin kuljettaa 300-1 000 tukkia vuorokaudessa; määrä riippui tukkien koosta.

Rullarata oli käytössä vuoteen 1898 saakka, joskin sen käyttö vaihteli saha-alan suhdanteiden mukana ja rullarata oli välillä pysähdyksissäkin joitakin vuosia. Vääksyn rullarata purettiin vuonna 1905 ja nykyisin siitä muistuttavat vain kadunnimet Rillitie ja Rullatie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]