Uzbekistanin islamilainen liike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uzbekistanin islamilainen liike
Jihadin lippu.
Jihadin lippu.
Valtio  Uzbekistan
 Afganistan
 Kirgisia
 Pakistan
 Tadžikistan
 Iran
Rooli Islamilainen terroristijärjestö.
Koko alle 1 000[1]
Komentajat
Nykyinen komentaja Usman Jan
Tunnettuja komentajia Tahir Yuldashev (k. 2009)
Juma Namangani (k. 2001)

Uzbekistanin islamilainen liike (uzb. Ўзбекистон Исломий Ҳаракати/O'zbekiston islomiy harakati) on vuonna 1999 toimintansa aloittanut islamilainen terroristiliike, jonka päätavoitteena on ollut kaataa Uzbekistanin Islom Karimovin johtama sekulaari hallinto, ja perustaa islamiin perustuva teokratia. Järjestö on levittäytynyt myös muihin Keski-Aasian valtioihin, sekä Iraniin ja Pakistaniin. Iskuja se on tehnyt kuitenkin pääasiassa Keski-Aasiassa. Järjestöllä on ollut yhteyksiä Al Qaidaan ja Talibaniin. Järjestöön kuuluu arviolta alle 1 000 taistelijaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uzbekistanin islamilainen liike perustettiin vuonna 1999 ja aluksi se toimi lähinnä Uzbekistanin rajojen sisällä ja etenkin Ferganan laakson alueella lähellä Kirgisian rajaa. Perustamisvuotensa helmikuussa järjestö teki viisi autopommi-iskua, sekä otti useita panttivankeja vuosina 1999 ja 2000. Panttivangeiksi joutui muun muassa yhdysvaltalainen vuorikiipeilijä, neljä japanilaista geologia ja kahdeksan kirgiisisotilasta. Vuoden 2000 marraskuussa järjestön johtajat Tahir Yuldashev ja Juma Namangani tuomittiin Uzbekistanissa poissaolevina kuolemaan vuoden 1999 pommi-iskujen johdosta. Molemmat olivat kuitenkin jo vuonna 1999 siirtyneet Afganistaniin, jossa he kouluttivat ja rekrytoivat taistelijoita maata hallinneen Taliban-liikkeen suojissa.[2] Afganistanin sodan alettua vuonna 2001 koalition joukot ovat ottaneet kiinni ja tappaneet useita järjestön taistelijoita[1]. Järjestö on kokenut koalition joukkojen toiminnan takia iskukyvyn heikkenemistä, mutta se on samalla levinnyt myös Uzbekistania ympäröiviin maihin. Sillä on sotilastukikohtia Tadžikistanissa ja Afganistanissa. Uzbekistan on saanut tukea järjestön vastaiseen taisteluun Venäjältä, Kiinasta ja Yhdysvalloista.[2] Järjestöä komentanut Yuldashev sai surmansa Yhdysvaltojen ohjusiskussa vuonna 2009 ja hänen jälkeensä johtoon on ilmeisesti noussut Usman Jan-niminen mies[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Terrorist Organization Reference Guide U.S. Department of Homeland Security. Arkistoitu 13.12.2006. Viitattu 22.11.2011. (englanniksi)
  2. a b Kushner, Harvey W.: Encyclopedia of Terrorism, s. 187. Sage Publications, 2003. ISBN 0-7619-2408-6.
  3. Bill Roggio: Islamic Movement of Uzbekistan confirms leader Tahir Yuldashev killed The Long War Journal. Viitattu 26.11.2011. (englanniksi)