Uurnakenttäkulttuurin lukujärjestelmä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uurnakenttäkulttuurin alkuvaiheessa noin vuonna 1200 eaa. Keski-Euroopassa käytetttiin lukujen esittämiseen joukkoa kuvioituja pronssisia sirppejä.

Löytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1946 Franklebenistä, Saksasta löydettiin yli 250 sirppiä, jotka ajoitettiin vuosille 1500-1250 eaa. Löytö oli osa uurnakenttäkulttuuriin liittyvää laajempaa, 600 sirpin ja muiden esineiden, löydöstä. joka oli tehty lähellä Saale-jokea. Sirpeissä ei ole havaittavissa jälkiä käytöstä, joten ne on ilmeisesti haudattu tarkoituksella maahan.

Sirpeissä on kohokuvioituja merkkejä, jotka kiinnittivät tutkijoiden huomion. Yksinkertaisia viivamerkintöjä on tehty sirpin kahvaosan lähelle. Sirpin teräosassa on monimutkaisempia merkkejä. Yksinkertaisten merkkien on tulkittu muodostavan lukujärjestelmän.

Lukujärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Löydetyn lukujärjestelmän kantalukuna on viisi. Luvut on kirjoitettu oikeasta yläkulmasta vasempaan alakulmaan kulkevalla viivalla «/» ja kantaluvun kertaluvut on merkitty vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan osoittavalla viivalla «\». Numerot 1:stä (='/') 29:ään (='////\\\\\') on löydetty.

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.